معرفی کتاب تقدیر ما تدبیر ما اثر مصطفی ملکیان

تقدیر ما تدبیر ما

تقدیر ما تدبیر ما

4.5

1388/10/11

"تقدیر ما تدبیر ما" کتابی است به قلم "مصطفی ملکیان" که در آن به موضوع اصلاحات و مبانی نظری اصلاحات می پردازد. او با تعریف اصلاح طلبی که عبارت است از حمایت از تغییرات اجتماعی با استفاده از روشهای دموکراتیک، صلحآمیز و تدریجی، کار خود را آغاز می کند. "مصطفی ملکیان" در باب اصلاحطلبی معتقد است که شیوههای دگرگونی اجتماعی باید از طریق مردمسالاری یا دموکراتیک باشد؛ او میافزاید که این تحول اجتماعی باید به صورت مسالمتآمیز و بدون اعمال خشونت صورت پذیرد و همچنین پیوسته و تدریجی باشد نه فوری و دفعی.وی در کتاب "تقدیر ما تدبیر ما" مخالفان اصلاحات را به دو گروه تقسیم میکند که شامل مخالفین تغییر و موافقان با آن هستند. این تقسیمبندی، افرادی را که خواهان پایداری وضعیت موجود هستند و کسانی را که میخواهند تغییرات حاصل شده را فسخ کنند و گذشتهگرا نامیده میشوند، در دستهی نخست قرار میدهد. وی همچنین تغییرات غیردموکراتیک یا از بالا، تغییراتی که مسالمتآمیز نیستند و از اعمال خشونت به دست می‎آیند و همچنین غیر تدریجیاند را در دومین دسته از مخالفان اصلاحطلبی معرفی میکند. "مصطفی ملکیان" سپس سعی میکند یک مسأله کلیدی را که در ابتدای کتاب "تقدیر ما تدبیر ما" آمده است یعنی مبانی نظری اصلاحطلبان و پیشفرضهای طرفداران اصلاحات را توضیح دهد. به زعم وی، فرض اولیهی اصلاح طلبی این است که وضعیت موجود نامطلوب است و این دلیل اصلی است که اصلاح طلبان خواهان تغییر هستند. اما اینکه این تغییرات چگونه و با چه اصولی تعیین و اجرا شود که شرایط نامطلوب را به وضعیتی بدتر تبدیل نکند، از جمله دیگر مواردی است که "مصطفی ملکیان" در کتاب "تقدیر ما تدبیر ما" پیرامون آن بحث میکند.

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به تقدیر ما تدبیر ما

بریدۀ کتاب

در فرهنگِ انسان سنتی تقدیرگرایی موج می‎زند و معنای واقعی تقدیرگرایی آن است که در سلسله‎ی علل، مشیّت را حتی در علل قریبه نیز ببینیم. درحالی‎که انسان مدرن تقدیر و مشیّت را به جایگاه علل بعیده تبعید می‎کند. فلذا جا برای طرح سوال چه باید کرد باز می‎شود .... پس انسان سنتی می‎گفت: «تدبیر ما تقدیر ماست» ولی انسان مدرن به این قائل است که «تقدیر ما تدبیر ماست». لذا انسان مدرن در مقابل این پرسش که «چیست یاران طریقت بعد از این تدبیر ما» قادر است با اتکاء به خرد جمعی سرنوشت خود را رقم بزند. این‎که بتوان بهشتی روی زمین ساخت و با انقلاب و اراده هر کاری را از طریق ذهن خود بر جامعه و طبیعت تحمیل کرد؛ طبیعی است متعلّق به قرن انقلابات است که تجربه سده‎ی اخیر ثابت کرد این نوع اراده‎گرایی و بی‎توجّهی تام به ساختارهای متصلّب راه به جایی نمی‎برد. به خصوص در کشور ما نوعی وفاق حاصل شده است که گرچه تقدیر ما را تدبیر ما رقم می‎زند؛ اما این تدبیر جنبه‎ی اصلاحی، تدریجی و مسالمت‎آمیز دارد.

این کتاب را می‎توان تنها متن رسمی منتشر شده از متفّکرین جناح اصلاحات دانست که در آن تفکّر و مشی و منش اصلاحات به شکل تفصیلی ارائه می‎شود. رویکرد اصلی این کتاب به کنار نهادن دین به مثابه امری سنتی و غیر علمی (غیرقابل اثبات) است و در ادامه با پذیرش لیبرال دموکراسی، سعی در ساخت جامعه بشری به منظور کاهش درد و رنج انسان‎هاست. از دید این کتاب، تمامی حکومت‎های تمامیت خواه (دارای حاکم) و حکومت‎های گذشته، همگی غیرقابل اصلاح بوده و اصلاحات در مقابل آن‎ها، امیدی به اصلاح ندارد ولی درباره حکومت‎هایی که جنبه دموکراسی دارند، امید اصلاح دارد. خط قرمز اصلی اصلاحات دموکراسی می‎باشد.
این کتاب ابتدا در سال 1394 چاپ شد و در آن تنها مطالب آقای ملکیان ذکر شده بود لکن در سال 1399 چاپ مجدّد یافت که در فصلی منشِ رفتاریِ اصلاحات به قلم آقای حجّاریان به آن اضافه شد.
در این کتاب تناقضات زیادی بین سخنان دو نویسنده یافت می‎شود. از مهمترین تناقضات، تعریف اصلاحات می‎باشد. آقای ملکیان اصلاحات را امری دموکراتیک، مسالمت‎آمیز و تدریجی می‎داند ولی آقای حجّاریان رویکرد متفاوتی داشته و حرکت‎های ضد قانون و غیرقانونی و حتی ایجاد خونریزی را در بعضی شرایط تایید می‎کند.
نثر کتاب کمی ثقیل است. بخش مربوط به آقای حجّاریان بیشتر رویکرد سیاسی داشته و بخش مربوط به آقای ملکیان رویکرد فلسفی دارد.
این کتاب را به همه دغدغه‎مندان حوزه سیاست که خواهان فهم رفتارهای سیاسی احزاب می‎باشند توصیه می‎کنم.