یادداشتهای فرهاد کریمی (73) فرهاد کریمی 1403/6/29 گتسبی بزرگ اف. اسکات فیتزجرالد 3.4 78 خب صحبت درباره گتسبی بزرگ یه مقدار سخته. نظرات درباره کتاب کاملا دو جبهه هست . یا خیلی خوب یا خیلی بد. به نظرم اونایی که درباره کتاب نظر منفی داشتن بیشترشون فیلم اون رو دیده بودن مثل خودم. پس خلاصه بگم اگر فیلم گتسبی بزرگ رو دیدین با اون بازی بی نظیر دی کاپریو اصلا سراغ کتاب نیاین. این فیلم جزو معدود فیلم هایی هستش که به طرز خارق العاده ای عالی و حتی در جاهایی به مراتب بهتر از منبع اقتباسی خودش از آب در اومده. اما نه اگه فیلم رو هنوز ندیدین یا مثل من دیدین ولی چندین سال از دیدنتون میگذره خوندن کتابش واقعا خالی از لطف نیست و تجربه یه عاشقانه دلچسب رو براتون رقم خواهد زد. 0 1 فرهاد کریمی 1403/6/29 فیلسوف و گرگ: درس هایی از حیات وحش درباره ی عشق، مرگ و خوشبختی مارک رولندز 4.1 2 فیلسوف و گرگ از اون کتاب هایی هستش که اگه بخوایین بی مقدمه وارد دنیای فلسفه بشین عالیه. کتاب بخش بخش شده. بخش های اولیه مربوط به داستان پذیرش یه توله گرگ توسط نویسنده هستش بعد کم کم در بخش های بعدی سراغ موضوعات مهم فلسفی مثل مرگ و حیات میره و نویسنده علاوه بر نظر فیلسوفان بزرگ نظر خودش رو هم در اون موضوع بیان میکنه. در کل فیلسوف و گرگ کتاب جمع و جوری هستش که خواننده رو برای شروع تفکر فلسفی آماده میکنه. 0 2 فرهاد کریمی 1403/6/13 لینکلن بین مرگ و زندگی دوباره جورج ساندرز 4.0 2 باید بگم لینکلن بین مرگ و زندگی کتاب خیلی عجیبیه. از اون کتاباست که توی دنیای سینما بهش میگن کالت. خیلی ها سراغ این کتاب نمیرن و اصلا با سبکش هم ارتباط برقرار نمیکنن. ولی همون اندک کسانی که تا آخر بتونن کتاب رو ادامه بدن و تموم کنن متوجه ارزش این اثر خواهند شد. کتاب داستان مرگ پسر لینکلن رئیس جمهور امریکا رو روایت میکنه. این روایت جنبه ماورائی هم میگیره طوری که داستان مدام بین پسر لینکلن در برزخ بین مردگان و ارواح و خود لینکلن در واقعیت سوئیچ میکنه. اوایل که شروع به خوندن این کتاب میکنین به شدت گیج و حیران میشین و اصلا نمیفهمین کتاب چی داره میگه. یه خط میخونین مثلا میگه هوا ابری هست خط بعد میگه هوا طوفانیه و خط بعد میگه هوا صاف و... بعدها متوجه میشین که درواقع شما دارین از چندین روایت و زاویه دید مختلف حادثه رو دنبال میکنین. 1 15 فرهاد کریمی 1403/6/11 مردان بدون زنان توماس نارسژاک 3.5 1 کتاب یه داستان عاشقانه جنایی و حرف اصلی اونم اینه که حسادت چطور میتونه چشم و عقل یک فرد رو ببنده و با نادیده گرفتن حقایق چطور زندگی خودش رو به ورطه نابودی بکشه. داستان در جاهای مناسب تعلیق خوبی هم داره و خواننده رو مشتاق میکنه تا به دنبال کشف حقایق بیشتر قصه رو جلو ببره. فقط اگر نویسنده این وسط کمی از زیاده گویی هاش کم می کرد به نظرم جذابیت اون چند برابر میشد. 0 7 فرهاد کریمی 1403/5/27 یک زرافه و نیم شل سیلورستاین 3.8 14 اونقدر که ازش تعریف میکردن نبود 0 3 فرهاد کریمی 1403/5/9 اینس در جان من ایزابل آلنده 3.5 2 اول باید بگم این کتاب یه داستان معمولی و زاده ذهن نویسنده نیست بلکه حاصل تلفیق خیال پردازی و واقعیت تاریخی ست. در واقع کتاب ماجرای فتح شیلی توسط اسپانیایی ها رو روایت میکنه و به خاطر همین خیلی از شخصیت های داخل کتاب مثل پدرو والدیویا از دل واقعیت تاریخی اومدن. کتاب از این حیث واقعا ارزشمنده و خیلی روان و جذاب روند داستانی خودش رو جلو میبره. فقط نقطه ضعفی که میتونم به کلیت داستان وارد کنم اینه داستان خیلی توی روایت تکرارجنگ ها گیر میکنه طوری که اواخر دیگه شاید زیرچشمی بعضی از جنگ ها رو نخونده رد کنین. با این حال در کل کتاب خوبی بود و از اینکه وقت پای این قصه طولانی گذاشتم پشیمون نیستم. 0 19 فرهاد کریمی 1403/5/2 ژان دو لوین ژاک تورنیه 2.2 1 ژان دولوین از اون کتابایی که وقتی تمومش میکنی میشینی یه مدتیو به حال شخصیاتش فکر میکنی و با خودت کلنجار میری که اگه من جای این یا اون بودم چه تصمیمی میگرفتم. آخرشم به خودت میگی بهتره که بهش فکر نکنم خوبه که من جای هیچ کدوم نبودم. قصه کتاب داستان دختریه به نام ژان که تو سن 15 سالگی به عقد خدمتکار ویژه شاه درمیاد و مجبور میشه باهاش بره به قصر. اما این رفتن به قصر همانا و ماجراهای اخلاقی که بعدها به اجبار براش اتفاق میوفته همانا. اونقدر که ژان از یک دختر معصوم تبدیل به یک هیولای شکننده و آسیب پذیر میشه. 0 0 فرهاد کریمی 1403/2/25 دفتر بزرگ جلد 1 آگوتا کریستف 4.1 15 کتاب خیلی عجیبیه. وقتی که میگیری دستت و شروع میکنی به خوندن همش با خودت میگی بزار همین یه صفحه رو هم بخونم بقیشو میزارم برای بعد که یهو میبینی اونقدر غرق داستان و رفتار و دیالوگ های دوقلوهای قصه شدی که تقریبا کتاب تموم شده. این کتاب انصافا شرح دادنی نیست. فقط باید خودتون بخونین و تجربه بکنینش. 0 2 فرهاد کریمی 1403/1/22 سزار بیروتو اونوره دو بالزاک 3.5 1 اصولا ادبیات کلاسیک رو نمیشه به همه پیشنهاد داد. سزار بیروتو هم از این قاعده مستثنی نیست. علتش هم بر میگرده به همون توصیفات زیادی که نویسندگان کلاسیک تو آثارشون به کار میبرن. البته بالزاک تو این کتاب یکم سنت شکنی کرده بود و به جای اینکه روی توصیف محیط وقت بزاره تمرکز خودش رو برده بود روی توصیف حالات و روحیات شخصیت ها که خب این کار باعث شده بود کمی از اون ملال آوری داستان کمتر بشه و خواننده رو تشویق به خوندن ادامه داستان بکنه. کلیت داستان هم بر محوریت زندگی فردی ساده و خوش باور یعنی آقای بیروتو میچرخه که خواهید دید که چطور در دام دوستان شیاد خودش میافته و زندگیشو تباه میکنه. داستان در لایه های خود درس های مهمی همچون ارزش خانواده - دوستی و قناعت رو به خواننده یادآوری میکنه که نکته بسیار مهمیه. در کل من این کتابو به دوستداران ادبیات کلاسیک پیشنهاد میکنم اما برای بقیه دوستان توصیه من اینه که اگر بخوان این کتابو بخونن اونو مابین خوندن کتابای دیگشون جای بدن. 3 3 فرهاد کریمی 1403/1/4 زمین امیل زولا 5.0 1 نمیدونم در وصف فوق العاده بودن این کتاب چجوری مطلب بنویسم. زمین یه شاهکار دیگه از امیل زولاست. به جرات میتونم بگم تاثیر گذاریش از ژرمینال بیشتر نباشه کمتر هم نیست و حتی گاهی پا رو از اون هم فراتر میزاره. زمین داستان زندگی روستائیانی هستش که در کنار فقر مطلق خودشون انسانیتی هم براشون باقی نمونده. فساد تباهی خیانت دزدی کینه نفرت غرور و هر آنچه که از انسان طغیانگر وجود داره در این کتاب خلاصه شده. دو سه روزی هست که این کتاب رو تموم اما هنوز هم تاثیر اون در روح و جانم اثر گذاشته و از بشر بودن خودم شرمم میاد. در مقدمه کتاب هم اومده که بعد از انتشار این کتاب خیلی ها از زولا خرده گرفتن و نقدهای بسیار تندی علیه اون نوشتن. چون چیزی که زولا در زمین ارائه داده با اون ذهنیت زندگی روستائیان ساده و بی آلایشی که قرن ها در ذهن همه هک شده کاملا مغایرت داره. این کتاب رو من از خوش شانسی یا هر چیزی که میشه اسمشو گذاشت در قفسه خاک خورده کتابخونه پدرم پیدا کردم. ظاهرا سال 1361 فقط یکبار این کتاب توسط انتشارات نیلوفر به زیر چاپ رفته و بعد از اون دیگه تجدید چاپ نشده. فکر هم نمیکنم این کتاب فعلا به چاپ مجدد برسه مگر اینکه با ممیزی و سانسور فراوان که اگر اتفاق بیافته نه تنها بخش زیادی از کتاب رو مجبورن حذف کنن بلکه با این کار محتوای داستان هم دستخوش تغییر خواهد شد. اما خبر خوش اینه که نسخه pdf این کتاب در سایت های مختلف موجود هست. مقایسه که کردم دیدم این نسخه به صورت اسکن شده از همین کتاب اصلی بود. پس قطع به یقین شک نکنین شده همون pdf دانلود کنین و خودتون رو از این تجربه ناب ناتورالیسم خشن و تاریک امیل زولا بی بهره نسازین. 0 6 فرهاد کریمی 1403/1/1 داستان خاستگاه انسان و جهان هستی: تاریخ بزرگ همه چیز دیوید کریستین 4.8 2 یکی از بهترین و جامع ترین کتاب های علمی که میشه توصیه کرد. البته به خاطر فشردگی مطالب لازم هست تا خواننده کمی پیش زمینه علمی داشته باشه تا مفهوم مطالب رو بهتر درک کنه. کتاب از انفجار بیگ بنگ آغاز میشه و پس از شرح خلقت جهان و کهکشان ها و ستارگان و سیارات کم کم تا پیدایش حیات در زمین جلو میره تا میرسه به انسان و در انتها با نگاهی به آینده بشریت مطلب خودش رو به انتها می رسونه. به نظر من داستان خواستگاه انسان و جهان هستی کتابیه که باید تو قفسه هر کتابخانه ای و در هر خونه ای یک دونه وجود داشته باشه. علت کم کردن نیم نمره هم به خاطر همون فشردگی مطالبی هست که گفتم و لازمه بینابین خوندن اون گهگاهی یه سرچ هر چند کوچک برای فهم بهتر مطالب داشته باشین مگر اینکه خودتون از قبل اطلاعات علمی قابل قبولی داشته باشین. 2 21 فرهاد کریمی 1402/12/5 هزارتوی فضا (ادامه ی شیاطین فضا) گیلیان رابین اشتاین 4.0 1 این کتاب با اینکه دومین شماره از یک سه گانه هست ولی طوری نوشته شده که میشه بدون هیچ پیش زمینه داستانی اونو خوند و ازش لذت برد. داستان هزارتوی فضا هم تم تینیجری داره و یه جورایی موقع خوندنش منو یاد سریال stranger things و فیلم جومانجی مینداخت. هیجان, معما و اسرار کل فضای کتاب رو در بر گرفته و خوندنش آدمو به وجد میاره. کلیت داستان هم درباره یه بازی ویدیویی هستش که بازیکنای خودشو در شرایط خاصی (اسپویل نمیکنم)به صورت واقعی به درون دنیای خودش میکشه. 0 18 فرهاد کریمی 1402/11/8 مادام بوواری گوستاو فلوبر 3.8 43 وقتی شروع به خوندن این کتاب میکنین یک نکته مهم رو باید در نظر داشته باشین. کتاب تا نیمه خودش هیچ چیزی برای ارائه نداره و خیلی راحت خلاصه وار میتونم بگم آقا و خانوم بوواری با هم ازدواج میکنن و بعد میرن به یه روستای دور افتاده برای ادامه زندگی. اما بعد از اینجاست که داستان اون روی خودشو نشون میده و کم کم تا انتها همچنان مسیر اوج خودشو حفظ میکنه. داستان کتاب برخلاف اون چیزی که در ظاهرش دیده و برداشت میشه اصلا مربوط به خیانت و تبعات اون نیست. فلوبر در لایه های پنهان داستان مفهوم عمیق عدالت در جهان و زندگی رو به تصویر کشیده. جهان بی رحمی که در اون شر برنده هست و خیر بازنده. در مادام بوواری هم بازنده واقعی شخصیت های خوب داستان و برنده ها شخصیت های منفی اون بودن. این موضوع تا جایی پیش میره که حتی به دخترک معصوم و بی گناه خانواده هم رحم نمیکنه و در پایان سرنوشت دردناکی رو برای اون رقم میزنه. 0 2 فرهاد کریمی 1402/10/30 عشق و فداکاری زن امیل زولا 2.8 1 عشق و فداکاری زن متفاوت ترین اثری بود که از امیل زولا خوندم. همه ما آثار زولا رو با فضاسازى های سرد و تیره و پر از غم و اندوه می شناسیم. ولی انگار زولا تو این کتاب تصمیم گرفته بود یکم از اون فضاها دور بشه و بره به سمت نگارش یک داستان ماجرایی و پر از اتفاقات ریز و درشت که به سرعت پشت سر هم اتفاق میافتن بدون اون گزافه گویی هایی که در توصیف بیش از حد محیط و حالات و روحیات شخصیت ها در ادبیات کلاسیک وجود داره. حاصل کار هم شده یک روایت ایدیانا جونز گونه که بیشتر به درد وقت پر کردن میخوره تا تامل و غور در داستان. کلیت داستان هم حول انتقام گرفتن فرزندی از قاتل مادرش و تعقیب و گریزهای اون میچرخه. پس تاکید میکنم اگر سراغ این کتاب میرین چشمتون رو بر روی اسم نویسنده ببندین و فقط بخونین و از یه داستان پر از ماجرا و هیجان لذت ببرین. 0 28 فرهاد کریمی 1402/10/11 جایی که عاشق بودیم جنیفر نیون 3.9 14 واقعا یه رمانس تینیجری اینقدر میتونه تکون دهنده از آب در بیاد!!!! اصلا انتظار یک کتاب قوی و با پایان غافلگیر کننده نداشتم. میتونم روی سبک کتاب عنوان دارک رمانس رو بزارم. گول تینیجری بودن کتابو نباید خورد. کتاب لایه های پنهانی از زندگی آشفته و بیمار انسان امروزی رو به بهترین شکل توصیف و نقد میکنه. 0 7 فرهاد کریمی 1402/9/12 برای یک روز بیشتر میچ آلبوم 4.2 8 به نظرم خیلی بهتر از کتاب سه شنبه ها با موری بود. لذت بردم از خوندنش. داستان کتاب درباره زندگی چیک بنتو هستش که وقتی به خاطر شکست های زندگیش دست به خودکشی میزنه یه جورایی وارد دنیای معنوی و روحانی میشه و میتونه یک روز رو با مادر مرده خودش زندگی کنه. اونجاست که خیلی از حقایق گذشته زندگیشون و پدرش که سال ها قبل خانوداشونو رها کرده بود بر ملا میشه. 0 4 فرهاد کریمی 1402/8/19 ماری آنتوانت اشتفان سوایگ 3.3 3 با اینکه اشتفان تسوایگ نویسنده و زندگی نامه نویس مورد علاقه من هست و اکثر کتاب هاشو دارم ولی درباره زندگی نامه ماری آنتوانت نتونست انتظارات منو برآورده کنه. علتش هم بر می گرده به عدم بی طرفی در نوشتن این زندگی نامه بود. تاریخ ثبت کرده که ماری آنتوانت یک ملکه خوش گذران_ عیاش و ولخرج بود. کتاب هم در نیمه اول خودش اینو ثابت کرده و در جای جای اون آنتوانت رو به عنوان یک شخصیت نالایق به عنوان ملکه معرفی می کنه. تا اینجای کار درست،ولی وقتی به بخش دوم جایی که انقلاب فرانسه آغاز میشه و شاه و ملکه قدرت خودشونو از دست میدن می رسیم دیگه از اینجا به بعد آنتوانت میشه یک شخصیت مظلوم _ سیاست مدار و باهوش که به ناحق باهاش بد رفتاری میشه. این تضاد بود که منو دل زده کرد. شاید اتریشی بودن نویسنده بوده که طبعا خواسته یه مقدار از جو منفی پیرامون این ملکه اتریشی کم کنه. در تمام طول کتاب خیلی دوست داشتم درباره جمله معروف آنتوانت که وقتی بهش گفتن مردم نان ندارند بخورند او نم حواب داد خب کیک بخورند! بشنوم و درباره صحت یا کذب بودن این اتفاق صحبت بشه ولی دریغ از یک اشاره کوتاه. 0 1 فرهاد کریمی 1402/8/11 والنتینا: تابستان گذشته در چولیمسک الکساندر والنتینوویچ وامپیلوف 4.0 1 اولین نمایشنامه ای بود که از وامپیلوف خوندم و حقیقتا خوشم اومد. داستان کتاب در چایخانه ای در نقطه ای دور افتاده از روسیه اتفاق میوفته. چندین شخصیت کلیدی در داستان وجود داره ولی به نظر من به غیر از والنتینا که اسم کتاب هم از روی اون گرفته شده, شخصیت شامانوف به نظرم کاراکتر اصلی داستان بود. یک بازرس منزوی و شکست خورده که برای فرار از این بحران روحی به این نقطه پرت و دور افتاده اومده. داستان چندین نکته و مفهوم مهم در بطن خودش داشت ولی برداشت مهمی که من از بین همه اونا داشتم موضوع شانس یک بار در خونه آدمو میزنه بود. اگر استفاده کردی که کردی اگر نه قضیه تموم شده هست و دیگه تلاش بیهوده برای به دست آوردنش نداشته باش. در کل ترغیب شدم کتابای دیگه این نویسنده رو بخونم و ببینم دیگه چه حرفایی برای گفتن داره. 0 1 فرهاد کریمی 1402/8/5 زندگی زیبای من پردراگ چیچوواتسکی 3.5 1 یک کتاب قابل تامل درباره نکوهش جنگ. کتاب کلا سه بخش داره. بخش اولش یه داستان کمیک هستش. بخش دوم مربوط به نگاه اندیشمندان مهمی چون اریک فروم درباره جنگ هست که این بخششو من خیلی دوست داشتم. مخصوصا دلایل فروم درباره اینکه چرا انسان به سمت خشونت و جنگ کشیده شده. بخش پایانی هم توصیف دو انیمیشن کوتاه درباره جنگ بود. 0 1 فرهاد کریمی 1402/7/29 خورشید خانواده اسکورتا لوران گوده 5.0 2 داستان بس زیبا از زندگی چند نسل از خاندان اسکورتاها. داستانی آمیخته از تلاش و درد و رنج انسان ها. واقعا توصیف کتاب سخته. فقط میتونم بگم اگه کتابو گیر آوردین حتما بخونین. 0 1