یادداشت سعید بیگی
1402/2/23
کتاب همانطور که در پیشگفتار مترجمان هم آمده است؛ با هدف توانمندسازی فردی با محقق ساختن ظرفیت وجودی خود، نوشته شده و نویسنده فرمولی عملی برای دستیابی به این آرمان به دست داده است: ( ظرفیت = آگاهی + توانایی + انتخابها ) « بر این اساس، کتاب با شناسایی و معرفی هفده توانایی و تاکید بر این نکته که فقط با آگاهی همه جانبه از این تواناییهای فردی است که دامنۀ انتخابهای ما گستردهتر میشود و آنگاه میتوانیم به کمال ظرفیتوجودی خویش دست یابیم، راهی نوین در توانمندسازی افراد میگشاید. » نثر کتاب گرچه روان است، اما قدری سختخوان است و در بعضی از جملات، نیاز به قدری تامل برای درک مفهوم مورد نظر نویسنده دارد. به نظر میرسد؛ بخشی از این مشکل به مطالب کتاب و بخشی دیگر نیز به ترجمۀ مترجمان مربوط باشد. نویسندۀ کتاب؛ جان کالوین مکسوِل نویسنده، سخنران و کشیش آمریکایی است که کتابهای بسیاری در زمینۀ رهبری نوشته است. کتابهای او میلیونها نسخه فروخته شدهاند و برخی از آنها در فهرست کتابهای پرفروش نیویورک تایمز جای دارند و برخی به حدود ۵۰ زبان ترجمه شدهاند. نویسنده در کتاب از افراد و شخصیتهای بسیاری ـ که خود نویسندۀ کتابهایی معروف و پرفروش هستند ـ عبارات و جملاتی را به عنوان شاهد مثال یا توضیح و تاکید بر مطلبی که از آن سخن میگوید، آورده و این نکته بر غنای مطالب کتاب افزوده است. در هر بخش؛ ابتدا مقدمهای بیان میشود و سپس نویسنده عنوان اصلی را توضیح میدهد و در مرحلۀ بعدی، راههای رسیدن و دستیابی بدان را بر میشمارد و یک به یک آنها را شرح میدهد و گاه با مثالهایی از زندگی شخصی خود یا یکی از افراد یا شرکتهای زیرمجموعهاش مطالب را مُستند می سازد. کتاب در سه بخش؛ 1ـ آگاهی (دو فصل) 2ـ توانایی (هفت فصل) 3ـ انتخابها (ده فصل) و (یک فصل نتیجهگیری) که مجموعا 20 فصل میشود، و بخش پینوشتها و منابع در 344 صفحه و در انتشارات آریانا قلم منتشر شده است. نمونۀ نثر کتاب: « ... بیشتر افراد میخواهند کارشان را با یک جهش مطمئن و جسورانه آغاز کنند. آنها به دنبال ارفاق و خواستار جهشی نجومیاند. اما پال (رئیس تیم جان مکسوِل) اشاره میکند که جهشهای نجومی تعدادشان بسیار اندک است. اگر حاضر باشیم یک گام کوچک، ده گام کوچک و صد گام کوچک برداریم، آنوقت شاید در وهلۀ بعد این بخت را پیدا کنیم که جهشی انجام دهیم. شاید این برای دیگران موفقیتی یکشبه به نظر برسد، اما ما میدانیم که این نتیجۀ موفقیتهای کوچک فراوانی است. و شما به آن موفقیتهای کوچک دست پیدا نمیکنید، مگر اینکه حاضر باشید آن گام نامطمئن اول را بردارید ... » علاقهمندان به مباحث «توسعۀ فردی» را به مطالعۀ این کتاب جالب و سودمند دعوت میکنم.