یادداشت راضیه بابایی
1403/11/8
یک صندلی داغ برای عمو سام "وقتی نابغهای حقیقی در دنیا پیدا میشود می توانید او را از این نشانه بشناسید؛همه ابلهان علیهاش متحد میشوند" جاناتان سوئیفت "گوش دادن یه کتاب چرند به چه کار میآد؟ برای چی باید این مزخرفات رو گوش کنم؟" اوایل شروع اتحادیه ابلهان این سوالها را از خودم پرسیدم. ولی اگر صدایِ عالی اشکان عقیلیپور نبود، باز محض کنجکاویِ سرنوشتِ متفاوتترین، دوست نداشتنیترین و چاقترین شخصیت کتاب، آن را ادامه میدادم. جان کندی تول نویسنده اتحادیه ابلهان، نابغهای که در سن ۲۲ سالگی به استادی دانشگاه رسید و مدتی برای ارتش آمریکا خدمت کرد، وقتی برای چاپ اثرش از چند ناشر جواب رد شنید، خود را در ماشین حبس کرد و با شلنگی که به اگزوز ماشین وصل کرده و آن را به داخل کابین هدایت کرده بود، خود را کشت! ناامیدی از چاپ کتابش سبب شد در ۳۱ سالگی تسلیم شود. پس از مرگ او مادرش عزم خود را جزم کرد تا کار ناتمام پسر را به پایان برساند. ۱۱ سال دوید تا نهایتا دانشگاه لوئیزیانا چاپ کتاب را پذیرفت. در مقدمه کتاب به نقل از ناشری که از اصرار و پافشاری مادرِجان کلافه شده و به او جواب مثبت داد، آمده است: بیمیل و سرسری کتاب را شروع کردم. با آن ارتباط نگرفتم اما بعد دیدم آنقدرها هم بد نیست و توجهام را جلب کرد. و در نهایت توجهام، تبدیل به هیجان و ناباوری شد. مگر می شود یک کتاب آنقدر خوب باشد! کتاب در ۲۵۰۰ نسخه چاپ شد و نظر مثبت تمام منتقدان را جلب کرد. سال بعد هم جایزه پولیتزر را از آن خود کرد. اتحادیه ابلهان فقط یک کمدی نیست کتابی است فلسفی و عمیق که خواننده را در برابر عجیبترین آدمها قرار میدهد. علاوه بر آن هجو ندارد، پایانی مناسب،ساختاری محکم و قابل باور دارد. هرچه در حوزه عناصر داستان در رمان نیاز است، به درستی در آن پیاده شده است.از ذکر تکتک آنها خودداری میکنم. نقطه قوت و قابل تحلیل کتاب درونمایه آن است. جامعه آمریکا را در دهه شصت میلادی درنظر بگیرید. زمانی که رویای آمریکایی روزگار درخشش خود را سپری میکرد و وضعیت عمومی جامعه خوب بود. در این دوره نویسندهی جوان و خوشفکر ما که در یکی از شهرهای جنوبی آمریکا زندگی میکند به انتقاد از ارزشها، نظام مالی و اقتصادی، مذهبی و رفتاری آمریکا میپردازد. نظام بردهداری که در ظاهر بیش از صد سال پیش ملغا شده است را به سخره میگیرد و به آن میتازد. ارزش های سیاسی آمریکایی ها و کسانی که به عنوان دشمن(کمونیست)به مردم شناسانده میشود را مورد انتقاد قرار میدهد. ایگنشس رایلی نگران آینده آمریکا و تمدن آن است. انفجار فحشا و انحرافات جنسی را به شیوه خود میبیند و به آن واکنش نشان میدهد. استعمار کارگران و نظام آموزشی آمریکا را نقد می کند. نیروی پلیس آمریکا، مهاجران غیرقانونی و آنارشیستها و... از گزند نگاه جالب او به جامعه در امان نمیمانند و تمام اینها در قالب داستانی جالب ارائه میشود که خنده به لب شما می آورد. شخصیت "ایگنشس رایلی" طوری است که گاهی از دیوانگیاش حرص میخورید و گاهی هوش او را تحسین می کنید، زمانی از حرفهایش کلافه میشوید و در جایی او را دوست خواهید داشت. مترجم کتاب، پیمان خاکسار کاربلد است و نیاز به تعریف ندارد. با وجود طولانی بودن کتاب، هرچه فکر میکنم هیچ بخشی اضافه نبوده و هرچه به آن پرداخته شده، نیاز پیرنگ است به همین خاطر امتیاز پنج از پنج را به کتاب خواهم داد. پ.ن۱: نسخه صوتی را از دست ندهید. پ.ن۲: کتاب نکته سانسوری ندارد و تمیز است. ولی به خاطر درونمایهاش، مناسب نوجوان نیست. پ.ن۳:مناسب بزرگسالان علاقهمند به ادبیات و کتابخوانهای حرفهای. به تجربه دیدهام مخاطبان عمومی کتاب که گهگداری کتاب میخوانند،این سبک کار را نمی پسندند. می توانید امتحان کنید و بازخورد مخاطب عمومی را بگیرید. https://eitaa.com/vazhband