معرفی کتاب شوروی ضد شوروی اثر ولادیمیرنیکالایویچ واینوویچ مترجم بیژن اشتری

3.8

1399/10/16

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به شوروی ضد شوروی

نمایش همه

کتاب در واقع ستایشی از نظام سرمایه داری غربی است.  با در نظر گرفتن این موضوع، که به طور مستقیم به برتری غرب اشاره نمی‌کند. نویسنده در بخش هایی از کتاب، از برخی از آزادی هایی که در شوروی وجود ندارد انتقاد می‌کند؛ آزادی هایی که تنها متعلق به قشر خاصی هستند و بود و نبودشان برای اکثریت مردم مهم نخواهد بود. برای مثال به قانون الکلیسم گورباچف خرده می‌گیرد که چرا الکل فروشی ها به جای ساعت 8 صبح در 11 صبح باز می‌شوند و افراد مست باید 2 ساعت در خیابان های سرد روسیه تلو تلو بخورند!
در بسیاری از بخش های کتاب هم، نویسنده به سیاه‌نمایی نویسندگان و رهبران شوروی می‌پردازد. برای مثال در بخشی می‌گوید برژنف توانایی استفاده از بمب اتمی را نداشت و اگر هم داشت، من ترجیح می‌دادم در کشوری که رهبرش قاتل است زندگی نکنم.  در این موقعیت برژنف چه استفاده کند چه نکند آدم بده است! اما اگر غرب با بمب اتم ژاپن را بمباران کند، اشکالی ندارد.
متاسفانه زیادند از این قبیل کتاب ها که با سیاه‌نمایی و ذکر تنها نکات منفی یک ایدئولوژی، جایزه های بسیاری برنده شده‌اند. (روی جلد کتاب 4 فرامتن توصیفی قرار دارد که در کمال تعجب هر ۴ تعریف و تمجید از کشور آمریکا است! )

نوشته ولادیمیر واینوویچ
ترجمه بیژن اشتری
بخشی از کتاب:

حاکمی که به منافع مردم خودش فکر نکند و صرفا تحت پاره‌ای شهوات شخصی تصمیم بگیرد،چیزی جز جهنم برای ملتش به ارمغان نخواهد آورد.
‌

ولادیمیر نیکلایویچ واینوویچ نویسنده و طنز پرداز روس بود که در سال ۱۹۳۲ در شهر دوشنبه از مادری یهودی و پدری روس با تبار صرب زاده شد. واینوویچ در سال ۱۹۸۰ به‌دلیل نگاه انتقادی‌اش نسبت به حکومت شوروی از کشور اخراج شد اما در سال ۱۹۹۰ با بازگرداندن شهروندی اتحادیه جماهیر شوروی وی توسط میخائیل
گورباچف به مسکو بازگشت. او تا پایان عمر از منتقدین جدی حکومت روسیه تحت زمامداری ولادیمیر پوتین باقی ماند.(صفحه‌ ویکی پدیا واینوویچ)
‌

کتاب شوروی ضد شوروی از سه بخش تشکیل شده.بخش اول واینوویچ درمورد وضعیت و کیفیت زندگی مردم شوروی نوشته و موضوعاتی مثل مسئله مسکن،خوراک،نظام سلامت و تفکرات غالب مردم در شوروی تحت زمامداری برژنف نوشته.موضوعاتی که در بخش اول کتاب واینوویچ از اونها صحبت کرده به دلیل اینکه در اون بستر زندگی کرده و خودش شاهد این موضوعات بوده،بسیار دقیق و دست اول هست؛موضوعاتی که شاید در کمتر مقاله‌ها و کتب تاریخی درمورد اونها صحبت شده باشه.
بخش دوم کتاب به وضعیت ادبیات و نویسندگان روس در شوروی به صورت گسترده از زمانی که استالین رهبر شوروی بود، بررسی و تحلیل می‌کنه و همینطور از سرگذشت افرادی مثل بوریس پاسترناک(نویسنده کتاب دکتر ژیواگو)،واسیلی گروسمان(نویسنده کتاب پیکار با سرنوشت) و میخائیل زوشنکو نوشته.
در بخش سوم و آخر کتاب هم واینوویچ این‌بار در قامت یک تحلیلگر ظاهر میشه و جامعه شوروی،گورباچف،برژنف و ایدیولوژی شوروی که پایه‌های اون سست شده بود رو تحلیل می‌کنه و به درستی آینده کشور روسیه رو پیش بینی می‌کنه.
‌

اصلا فکر نمی‌کردم این کتاب می‌تونه این‌قدر خوب باشه و نکات خیلی خوب و قابل توجهی داشته باشه.متن روان و ترجمه خوب کتاب هم باعث شد که از مطالعه‌اش لذت ببرم و زبان طنز واینوویچ هم لذت مطالعه کتاب رو دوچندان می‌کرد.پیشنهاد می‌کنم اگر علاقه‌مند به تاریخ روسیه و شوروی هستید اصلا این کتاب رو از دست ندید.