بعد از عروسی چه گذشت

بعد از عروسی چه گذشت

بعد از عروسی چه گذشت

3.3
3 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

4

خواهم خواند

0

«رحمت شهیر»، هفت ماه بود که با «زهره» ازدواج کرده بود و در مدرسة «گام نو» تدریس می کرد. روزی او در مقابل شاگردان، مدیر و دبیران به شاه فحش داد و توسط همکار جدید و ساواکی «حبیب الله مغانی» لو رفت و توسط ساواک دستگیر شد. ساواک او را شکنجه می داد. علاوه بر شکنجه های ساواک، رحمتت از کابوس های خود دربارة صمیمیت زنش با نگهبان زندان «بیرجندیه» در رنج بود. رحمت را به زندان قصر بردند و گفتند که در صورت همکاری با ساواک آزاد خواهد شد و به او قول دادند در مقابل چند گزارش ساده از مجامع ایرانی، محافل دانشجویی و گروه های مخالف شاه می تواند زندگی لذت بخش و پرماجرایی داشته باشد. رحمت در تردید قبول این پشنهاد که می توانست زندگی اش را متحول کند، به سر می برد.

یادداشت‌های مرتبط به بعد از عروسی چه گذشت

            این داستان بلند خواندنی هم مثل "رازهای سرزمین من" در بستر فساد و ظلم پهلوی شکل گرفته. یک معلم معمولی که گاهی میشود او را نماینده روشنفکران حساب کرد و گاهی میشود او را نماینده طبقه کارمند له شده زیر نظام بروکراتیک دانست، در یک تنش عصبی ناگهان در پیش چشم معلمین و دانش آموزان به شاه فحش میدهد و بعد با گزارش یک مامور مخفی ساواک به زندان کمیته مشترک می‌افتد:

"آدمهای هالویی مثل رحمت بودند که چیزی از سیاست، اجتماع، تاریخ و هیأتهای حاکم و محکوم سرشان نمی شد، ولی تحت فشارهای عصبی، ناگهان احساس نزول وحی می کردند، بار مصائب تاریخ، اجتماع و درماندگی مردم را بتنهایی، حتی بدون آنکه خود بدانند، بدوش می گرفتند، و ناگهان، با دهن کف کرده، جلو می پریدند و هرچه از دهنشان در می آمد به شاه می گفتند..."

و توصیفاتی که براهنی از شکنجه ها دارد واقعا فوق العاده است و با قلم سحرآمیز خودش شکنجه را به یک نوع فرآیند شبه عرفانی تبدیل میکند و اتفاقا خیلی دنبال درگیر کردن عواطف مخاطب نیست:

بعدها فهمید که بیهوشی نوعی مقاومت در برابر شکنجه است، و خوابهای اعماق بیهوشی ، وسیله ایجاد تعادل بین بیرونی مدهش، و درونی پر سراب هستند. و او به این تعادل نیاز داشت."

بین دو پدرخوانده نویسندگان روشنفکر معاصر یعنی گلشیری و براهنی، من براهنی را ترجیح میدهم. لااقل فعلا