معرفی کتاب شرق بهشت: گفت و گوی امید روحانی با سید مرتضی آوینی اثر امید روحانی

4.1

ناشر
واحه
1395/3/23

امروز که نزدیک به ربع قرن از شهادت سید مرتضی آوینی می گذرد، تصویری رسمی و کم و بیش کلیشه ای از شخصیت و تفکر این شهید در جامعه شکل گرفته است. در این شرایط طرح مجدد دیدگاه ها و بازخوانی آثار او امری ضروری به نظر می رسد. کتاب حاضر دربردارنده گفت وگوی امید روحانی با شهید آوینی است که موضوع اصلی آن سینما است. این گفت وگو در اردیبهشت ماه 1371 با عنوان «سینما، تکنولوژی و ساختار هویتی برای انسان نو» در مجله فیلم منتشر شده است.

بخشهایی از صحبتهای شهید آوینی در مصاحبه با امید روحانی:

- به نظر من سینمای اسلامی وجود ندارد و ضرورتی هم ندارد که ما این عنوان را این طور به کارببریم. من اسلام را عین حقیقت عالم میدانم و وقتی معتقدم که حقیقت هنر بالذات، خواه ناخواه نسبتی با حقیقت عالم دارد و سینما هم بالطبع نسبتی با هنر دارد، پس حقیقت سینما خود به خود امری است که میتواند معنوی و الهی باشد، منتها این بستگی دارد به نوع تقرب ما به موضوع، یعنی در واقع، به نوع نسبتی که با سینما برقرار میکنیم.

- اگرچه سینما باید روی خطابش به مردم باشد، اما در عین حال باید از ارضای صفات رذیله انسانی بپرهیزد و رو به صفات احسن او بیاورد، همان صفات زیبا و عالی بشری که من به آن میگویم فطرت.

- ممکن است فیلم دارای مضمون خوبی هم باشد، اما عدم احاطه بر تکنیک آن را به ابتذال بکشاند.

- اصلا نباید تکنیک و مضمون را از یکدیگر جدا دانست. در واقع، عدم شناخت تکنیک سینماست که به انتخاب اینگونه مضامین منجر میشود. شناخت تکنیک و اهمیت آن آنجا رخ نمیکند که شما مثلا رقص خانم فروزان را با تکنیک بهتر، فیلمبرداری و مونتاژ کنید. اگر شما تکنیک سینما را بشناسید اصلا سراغ چنین مضمونی نمیروید.

- از آن طرف، ممکن است کسی بسیار سخن بگوید، اما هیچ چیز برای گفتن نداشته باشد و یا سخن او جسم داشته باشد، اما روح نداشته باشد. نمونه ای از اینگونه فیلمها "پرده آخر" است و یا حتی "شاید وقتی دیگر"

- شاعری که با تکنیک شعر انس ندارد هر چه بگوید بد است، اما عکس این حکم درست نیست که هر هنرمند صاحب تکنیک لزوما هر کاری بکند خوب است.