یادداشت نعیمه خانی
1404/3/5

💥آیا تا به حال در دل یک گفتوگوی ساده با کسی که دوستش دارید، احساس کردهاید که جهان در حال فروپاشیست؟ گاهی یک کلمه، یک نگاه، یا حتی یک سکوت میتواند ما را از عشقِ مطمئن، به تردیدی دردناک پرتاب کند. این نوسانات، تصادفی نیستند. پشت پردهی هر دعوای کوچک، هر عقبنشینی خاموش یا انفجار عاطفی، یک نیاز عمیق انسانی پنهان است: 💬آیا تو هنوز کنار منی؟ آیا برایت کافی هستم؟ در این کتاب دکتر سو جانسون – یکی از متخصصان درمان هیجانمدار یا Eft، با تکیه بر نظریه دلبستگی (Attachment Theory) فرمول بندی جدید برای روابط ارائه میدهد. هیجانات ما، برخلاف تصور رایج، دشمن منطق یا ثبات نیستند؛ آنها زبان رابطهاند. که نتیجه آن احساس امنیت، صمیمیت و اعتماد دوباره است. ✅️خلاصهیِ خلاصه: برخلاف تصور رایج که میگوید هرچه مستقل تر باشید، خودکفاترید؛ این رویکرد اذعان دارد هر چه دلبستهتر باشید، مستقل تر و سالم تر خواهید بود. بهیکدیگر دلبسته شوید تا پیروز شوید. 🖇پ.ن: برخی از آزمایشان مطالعات در زمینه دلبستگی که به شما در فهم این مسئله کمک میکند شامل دو مورد زیر هست. 📌آزمایش میمونهای هارلو (Harry Harlow – دهه 1950) 📌آزمایش موقعیت ناآشنا (Strange Situation Test) کتاب شامل توضیحات تئوری و علمی، مثال های بالینی و واقعی از زوجین و تمرین و بازی میباشد تا زوج ها با خوندن این مطالب بتوانند خودکفا بشوند. 🔴مخاطب این کتاب چه کسانی هستند؟ زوجهایی که دچار فاصله یا تنش شدهاند کسانی که میخواهند رابطهی عاطفی سالمتری بسازند مشاوران خانواده و رواندرمانگران و حتی مجردهایی که میخواهند آمادگی عاطفی بیشتری برای رابطه داشته باشند ___________________________________ از اینجا به بعد هر فصل (که در کتاب سه بخش هست) به اختصار توضیح داده میشود: 🔵فصل اول: عشق چیست؟ در این فصل، جانسون عشق را بهعنوان یک پیوند عاطفی بنیادین بررسی میکند. برخلاف باورهای رایج، عشق صرفاً یک احساس لحظهای یا شور جنسی نیست؛ بلکه یک دلبستگی عمیق و حیاتیست، درست مانند رابطهای که کودک با مراقب خود برقرار میکند. عشق یعنی داشتن یک پناه امن در طوفانهای زندگی. 🔵فصل دوم: ترس از جدایی – دشمن پنهان عشق جانسون توضیح میدهد که بیشتر دعواهای زوجها بر سر موضوعات سطحی نیست، بلکه از ترس پنهانی طرد شدن و دیده نشدن ریشه میگیرند. هنگامی که یکی از زوجین احساس بیاهمیتی یا طرد شدگی میکند، واکنشهایی مثل سکوت، عصبانیت، یا انتقاد را نشان میدهد. این واکنشها چرخههای مخربی را به وجود میآورند که روابط را فرسوده میکنند. 🔵فصل سوم: نقشه چرخههای منفی در این فصل نویسنده چرخه های تعاملی منفی و البته تکراری زوج ها را توضیح میدهد. (این فصل واقعا آموزنده و جذابه) 🔵فصل چهارم: بازسازی ارتباط – لمس دوبارهی قلبها در این بخش، جانسون میگوید که توقف چرخه منفی کافی نیست؛ باید ارتباط عاطفی ترمیم شود. او تمرینهایی را معرفی میکند که به زوجها کمک میکند تا آسیبپذیریهای خود را به اشتراک بگذارند، دوباره به هم اعتماد کنند، و عشق ایمن را بازسازی کنند. 🔵فصل پنجم: احساسات، زبان عشق یکی از آموزههای مهم این کتاب این است که "احساسات دشمن نیستند." جانسون میگوید باید از احساسات بهعنوان راهی برای ایجاد صمیمیت استفاده کرد. او تمرینهایی را پیشنهاد میدهد تا زوجها یاد بگیرند چگونه احساسات خود را به زبان بیاورند و پاسخگوی نیازهای احساسی یکدیگر باشند. 🔵فصل ششم: آشتی عاطفی – التیام زخمهای رابطه اینجا به نقش خاطرات دردناک و خیانتهای گذشته پرداخته میشود. جانسون میگوید که با گفتوگوی عمیق و حضور عاطفی، زوجها میتوانند حتی زخمهای جدی را نیز درمان کنند. او نمونههایی از زوجهایی را نقل میکند که با استفاده از روش EFT دوباره به هم نزدیک شدند. 🔵فصل هفتم: لمس و صمیمیت جسمی در این فصل، رابطه جنسی و تماس فیزیکی بهعنوان ابزاری برای تقویت دلبستگی بررسی میشود. 🔵فصل هشتم: عشق ایمن برای همیشه در آخرین فصل، نویسنده نشان میدهد چگونه عشق ایمن نهتنها ممکن است، بلکه میتواند مادامالعمر باشد. او میگوید عشق نیاز به مراقبت دارد؛ اما با درک، تمرین و پیوند عاطفی، زوجها میتوانند رابطهای بسازند که در طوفانهای زندگی هم استوار بماند.