یادداشت محمّدپور 🇮🇷

رساله ذهبیه چیست؟
مأمون در نیشابور مجلسی ترتیب داد و امام رضا(علیه‌السلام) و جمعی از اطبا و فلاسفه را دعوت نمود. در این مجلس سخن از رشته طب هم میان آمد و دانشمندان در باب معالجه بدن، عناصر و اضداد، ضرر و نفع غذاها و علل و اسباب مرض‌ها باهم گفتگو می‌کردند و امام رضا(علیه‌السلام) خاموش بودند تا اینکه مأمون نظر ایشان را پرسید. امام رضا(علیه‌السلام) فرمودند:«من تحربیات و اطلاعاتی دارم که با مرور زمان و آزمایش به صحت و درستی آن‌ها یقین کرده‌ام، به همراه چیزهایی که انسان نمی‌تواند آن‌ها را نادیده بگیرد و متروک گذارد که از گذشتگان بر آن توفیق یافته‌ام و آن‌ها را در کتابی جمع‌آوری خواهم کرد.»
سپس مأمون از امام تقاضا کرد این مطالب را به نگارش درآوردند و حضرت قبول کردند و در قالب نامه‌ای این موارد را برای وی نوشتند که این دست نوشته، «طب الرضا» نام گرفت.
این رساله آنچنان مأمون و دانشمندان عصر را مجذوب کرد که مأمون دستور داد آن را با آب طلا بنویسند و به همین مناسبت به رساله‌ء ذهبیه یا مُذَهَّبه شهرت یافت‌.

امام رضا(علیه‌السلام) فرمودند: هرکس به آنچه در این رساله بیان کرده‌ام عمل کند و بدن خود را طبق آن تدبیر نماید، به اذن خداوند، او سالم و از تمام بیماری‌ها در امان خواهد بود.

این کتاب از سه فصل تشکیل شده است که فصل اول، در باب ضرورت احیاء طب الائمه(علیهم‌السلام)، فصل دوم متن و ترجمه رساله‌ی ذهبیه، و فصل سوم پاسخ به شبهات پیرامون سند و متن رساله می‌باشد.