یادداشت فاطمه معروفی

اگر به‌دنبال یک کتاب روان‌شناسانه، صادق و کاربردی برای درک بهتر روابط عاشقانه هستید، «تقصیر من نیست، تقصیر توئه» یکی از بهترین گزینه‌هاست. کتابی که نه‌فقط برای کسانی که هم‌اکنون در یک رابطه هستند، بلکه برای تمام کسانی که می‌خواهند روزی وارد رابطه‌ای بشوند، یک راهنمای عالی و آگاهانه‌ست.

✍️ نویسنده‌ی کتاب، لین لوندر، خودش یک روان‌شناس کارکشته‌ست. نکته‌ی جذاب اینجاست که در کنار خودش، همسرش—که او هم روان‌شناس هست—هم در نوشتن کتاب نقش داشته. بنابراین، شما با یک روایت دوصدایی مواجه‌اید؛ روایت مشترک مرد و زن از یک موضوع، یک بحران یا یک سوءتفاهم.

📍 این زاویه‌ی دوگانه، همدلانه‌ترین و درعین‌حال عینی‌ترین نوع نگاه به رابطه است. جایی که نه قرار است زن مقصر باشد، نه مرد. بلکه قرار است بفهمیم «دیدگاه»‌ها چطور متفاوت‌اند و «تجربه‌های ذهنی» ما چقدر روی واکنش‌هایمان تأثیر دارند.

💡 نقاط قوت کتاب:

✅ تقسیم‌بندی موضوعی و دقیق: هر فصل به یکی از مشکلات رایج در روابط اختصاص دارد، از بی‌اعتمادی تا کنترل‌گری، از نبود گوش شنوا تا خشم‌های انباشته.

✅ بیان ساده، روشن و روان‌شناسانه: نویسنده‌ها با زبان ساده اما عمیق، ما رو به دلِ احساسات خودمون و شریک‌مون می‌برن.

✅ دید دوگانه‌ی هم‌زمان: تحلیل هر موضوع از دو نگاه، نه‌تنها باعث شناخت بهتر خود و دیگری میشه، بلکه درک ما از جنس مخالف رو هم بالا می‌بره.

✅ مثال‌های واقعی و ملموس: به‌جای تئوری‌های خشک، پره از تجربه‌های واقعی زوج‌ها و گفت‌وگوهای صادقانه‌ی دونفره.

________

⚠️ نقاط ضعف کتاب:

🔻 ویراست ضعیف نسخه‌ی فارسی (نشر جهان کتاب): متأسفانه پر از غلط‌های نگارشی، جمله‌بندی‌های نامناسب و حتی غلط املاییه که لذت خوندن رو برای خواننده‌ی حساس به متن پایین میاره.

🔻 در بعضی فصل‌ها، تکرار مفاهیم دیده می‌شه: مخصوصاً وقتی هر دو طرف ماجرا در مورد یه موضوع شبیه هم فکر می‌کنن، ممکنه حس کنی حرف‌ها کمی کش‌دار شدن.

🔻 بعضی روایت‌ها خیلی شخصی و آمریکایی‌ان: برای مخاطب ایرانی ممکنه جاهایی از فضای کتاب ملموس نباشه یا قابل تعمیم نباشه

📍 نکته‌ای که باید بدونید:

من نسخه‌ی چاپ‌شده‌ی این کتاب رو از نشر «جهان کتاب» خوندم. باید بگم با اینکه محتوای کتاب فوق‌العاده است، ولی متأسفانه ویراست متن و غلط‌های املایی بسیار زیادی داشت. این موضوع شاید برای بعضی از خواننده‌ها آزاردهنده باشه، به‌خصوص اگر به زبان و نگارش حساس باشید. اگر نسخه‌ی دیگه‌ای در دسترس دارید یا نسخه‌ی الکترونیکی بهتری هست، اون رو انتخاب کنید.

🔚 جمع‌بندی:

«تقصیر من نیست، تقصیر توئه» کتابی‌ست که از شعار «تقصیر دیگریه» عبور می‌کنه و ما رو به سمت درک، گفت‌وگو و تغییر هدایت می‌کنه. برای من، یکی از مهم‌ترین جذابیت‌های کتاب این بود که در هر فصل، هم به عنوان «خودم» خوندمش و هم به عنوان «طرف مقابل»… و بارها با خودم گفتم: «آهان! پس اون اینجوری فکر می‌کرد…»

🔄 اگر هنوز هیچ رابطه‌ای رو تجربه نکردید، این کتاب یه نقشه‌ی راه عاطفی براتون می‌سازه.
و اگر درگیر رابطه‌ای هستید که هی گیر می‌کنه و پیش نمی‌ره، این کتاب می‌تونه چراغ‌قوه‌ای باشه برای دیدن گره‌های پنهان.

📌 گاهی تنها چیزی که یک رابطه نیاز داره، اینه که دوتا آدم حاضر باشن از «حق‌به‌جانب بودن» دست بردارن… و یک بار هم با هم، از چشم‌های همدیگه، به مشکل نگاه میکنه.

این کتاب میتونه در کنار کتابهای «سیر عشق» و «محکم در آغوشم بگیر» راهنمای خوبی برای درک متقابل همدیگه در روابط باشه.