یادداشت مسیح ریحانی

        📚 از متن کتاب:
«چرا دوست داشته شدن این‌قدر برای زنان مهم است؟»

این کتاب نخستین کتابی بود که در سال جدید میلادی (۲۰۲۵) خواندم. :) البته نسخه‌ای که من خواندم با عنوان «همه باید فمینیست باشیم» با ترجمه‌ی «سمانه پرهیزکاری» توسط «نشر میلکان» منتشر شده است. کتاب بسیار کوتاه است و برای مطالعه‌اش به کمتر از ۱ ساعت نیاز دارید؛ از این‌رو مطالعه‌ی این کتاب را به «همه» توصیه می‌کنم تا حداقل با خواندن این کتابِ کوتاه به درکی هرچند سطحی اما ضروری از مسأله‌ی زنان و جنبش فمینیسم دست یابند.

نویسنده‌ی کتاب زنی نیجریه‌ای است (که همین موجب می‌شود به‌طور فزاینده‌ای مورد تبعیض واقع شود، هم به سبب رنگ پوست‌اش و هم به سبب جنسیت‌اش!) و کوشیده است تا تعریفی درخور قرن بیست و یکم از فمینیسم ارائه دهد. او در این کتاب علاوه بر تبعیض آشکار، به رفتارهای موذیانه‌تر و نهادینه‌شده‌تر که زنان را در سراسر جهان به حاشیه می‌راند، نور تابانده است.

نویسنده با نقل تجربیات شخصی خود به عنوان یک زن و فمینیست به خوبی توانسته است که ارتباطی در سطح شخصی با خوانندگان کتاب‌اش برقرار کند. او به زبانی ساده و همه‌فهم از نگاهِ غالب در جوامع به مساله‌ی فمینیسم سخن می‌گوید. از این‌که چرا فمینیسم به مثابه‌ی بداقبالی یا مانعی برای ازدواج و خوش‌بختی در نظر گرفته می‌شود؟ (بماند که در جامعه‌ی ما فمینیست بودن به عنوان نوعی ناسزا نیز کاربرد دارد!) او در این کتاب با بیانی شیوا به این موضوع می‌پردازد که چرا‌ «مردها حاکمان جهان‌اند»؟ و چرا جهان این‌چنین مذکر است؟

📚 از متن کتاب:
«امروزه، جنسیت‌گرایی، بی‌عدالتیِ بزرگی است.»

این کتاب از سخنرانی‌ای که نویسنده در TEDx داشته مستخرج شده است و با در نظر گرفتن همین نکته می‌توان دریافت که به مسائل بسیار عمیق و فلسفی حوزه‌ی فمینیسم نمی‌پردازد، اما قطعا خواندن‌اش می‌تواند فتح‌البابی برای آغاز مطالعه در این حوزه باشد.

ما روزانه با این واقعیتِ پذیرفته شده(!) مواجهیم که زنان مسئول سیر کردنِ شکمِ مردان‌اند؛ اما هرگز از خود نمی‌پرسیم که «آیا زنان با ژن آشپزی به دنیا آمده‌اند؟» هر موقع زنی شجاع، پرده از تجاوزی که به او و حقوق‌اش شده است برمی‌دارد، جامعه (و صد افسوس که حتی زنان!) یک‌صدا بیانیه‌ای صادر می‌کند که: «بله! تجاوز کار اشتباهیه، ولی آخه یه زن... اون وقتِ شب، فلان‌جا، تنهایی چی‌کار می‌کرده؟» تو گویی که زن‌ها معمولا ذاتا گناه‌کارند! چرا «شرم داشتن» و «حیا» به عنوان فضیلتی به زنان از کودکی در خانواده‌ها آموزش داده می‌شود؟ اما در مقابل «بی‌شرمی» مردان و حتی پسربچه‌ها به‌صورت کاملا خودکار می‌پذیریم که مردان همین‌اند دیگر! این کتاب قطعا به شما کمک می‌کند که در رابطه با مواردی که در بالا صرفا به عنوان نمونه به آن‌ها اشاره شد و موارد بسیاری که روزانه با آن‌ها مواجه می‌شویم به سادگی عبور نکنیم و بیاندیشیم.

این نوشته را با آوردن جمله‌ای از کتاب به پایان می‌برم؛
📚 از متن کتاب:
«فرهنگ، مردم را نمی‌سازد. مردم هستند که فرهنگ را می‌سازند...»
      
9

1

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.