یادداشت عین جوادزاده
1404/7/6 - 13:54
قبل از خوندن این کتاب واقعا لازمه مغزتون رو گرم کرده باشید... بنظرم گلشیری عمدا میخواست ما گیج بشیم. چون ذهن شازده در حال مرگ قاطی کرده؛ خاطرهها، کابوسها و واقعیتها مرز ندارن. این آشفتگی ذهنی، تم اصلی رمانه: 👈🏻 زوال یک خاندان، از درون ذهن آخرین بازماندهشون (شازده احتجاب). بنظرم فلسفه و هدف رمان میتونه اینها باشه ⁉️زوال نسل اشراف و فساد اخلاقی: همه چیز با قدرت، خشونت، و نگاه ابزاری به زنها اداره میشود. ⁉️آشفتگی ذهنی فردی بهعنوان انعکاس زوال اجتماعی: ذهن شازده قاطی کرده، خاطرهها و رویاها با هم قاطی شدن. ⁉️محدودیت آزادی زنها: فخرالنسا، فخری، منیره و حتی زنهای صیغهای، همه قربانی ساختار مردسالارند. ⁉️مرگ و فروپاشی نهایی خاندان: شازده آخر داستان میمیره نشاندهنده پایان این دودمان پرفساد. نمره کلی من به کتاب: ۳ از ۵. دلیل کلی: شازده احتجاب اثری کلاسیک و مهم در ادبیات نو فارسی بشمار میاد؛ نثر برجسته و لایههای فلسفی/تاریخیاش ارزش خوندن داره امتیاز کامل ندادم چون سبکِ متراکم و ایماگونهاش برای خوانندهٔ کمتجربه یا کسی که دوست داره داستان خطی بخونه میتونه خستهکننده یا گیجکننده باشه. نمرههای تکبعدی: ارزش ادبی و نوآوری: 5/5 شخصیتپردازی: 4/5 خوانایی / دسترسی برای خوانندهٔ عام: ۲/۵ عمق فلسفی و تاریخی: 5/5 لذتِ روایت (روایتپذیری): ۳.۵/۵