یادداشت زهرا دشتی
1403/12/19
کتاب «قتل در قطار سریعالسیر شرق» اثر آگاتا کریستی، یکی از مشهورترین آثار این نویسنده است که در سال 1934 منتشر شد. این رمان، داستان یک قتل مرموز را در قطار معروف اورینت اکسپرس روایت میکند. داستان در شرایطی پیچیده و در حالی که سرنخهای مختلف در هم تنیدهاند، به تدریج توجه خواننده را جلب میکند. طرح کلی داستان در مورد کارآگاه بلژیکی هرکول پوآرو است که به طور تصادفی در قطار اورینت اکسپرس، که از استانبول به پاریس میرود، سوار میشود. در میانه سفر، یکی از مسافران قطار به نام راچت به طرز مشکوکی به قتل میرسد. پوآرو به عنوان کارآگاه ماهر و دقیق، شروع به بررسی ماجرا میکند و در روند تحقیقات خود با شخصیتهای مختلفی روبهرو میشود که هر کدام ممکن است در این قتل دخیل باشند. شخصیتها در این کتاب به دقت طراحی شدهاند و هر کدام با ویژگیها و انگیزههای خاص خود به داستان اضافه میشوند. پوآرو با استفاده از هوش و تحلیل دقیق خود، مسائلی را که ممکن است برای دیگران پنهان بماند، کشف میکند. از سوی دیگر، نویسنده با پیچیدگی و دقت زیاد، هر کدام از شخصیتها را به نوعی در داستان گنجانده است تا از لحاظ روانشناسی و انگیزشی برای خواننده جذاب باشند. از نظر نقاط قوت، یکی از ویژگیهای برجسته کتاب، ساختار داستانی آن است. آگاتا کریستی با مهارت در کنار هم قرار دادن نشانهها و سرنخهای مختلف، داستانی جذاب و گیرا میسازد. همچنین، تعلیق بالا و پیچیدگیهای روانشناختی شخصیتها به شدت به جذابیت کتاب افزوده است. اما شاید یکی از نقاط ضعف کتاب این باشد که برخی از خوانندگان ممکن است در طول داستان با توضیحات دقیق و جزئیات زیاد درباره شخصیتها و حرکات آنها دچار کندی شوند. این بخشها ممکن است برای افرادی که به دنبال سرعت بیشتر در داستان هستند، کمی آزاردهنده باشد. آگاتا کریستی، نویسنده این اثر، یکی از برجستهترین نویسندگان جنایی و معمایی تاریخ است. با بیش از 80 رمان در این ژانر، او به عنوان «ملکه جنایت» شناخته میشود. سبک نوشتاری او به دقت در توصیف محیطها، شخصیتها و ویژگیهای ذهنی آنها شناخته میشود. کریستی همچنین توانسته با خلق شخصیتهای ماندگار مانند هرکول پوآرو و خانم مارپل، دنیای ادبیات جنایی را غنیتر کند. کتاب «قتل در قطار سریعالسیر شرق» برای علاقهمندان به داستانهای معمایی و جنایی بسیار مناسب است. کسانی که از حل پازلها و معماهای پیچیده لذت میبرند، این کتاب میتواند تجربهای رضایتبخش باشد. همچنین، علاقهمندان به شخصیتهای پیچیده و تحلیلهای روانشناختی در داستانهای جنایی نیز از این اثر بهرهمند خواهند شد. اگر به دنبال داستانی هستید که به تدریج ذهن شما را درگیر کند و تا آخرین صفحه شما را شگفتزده کند، این کتاب را توصیه میکنم. من ترجمه خوب محمد گذرآبادی که توسط نشر هرمس چاپ شده را خواندم.