یادداشت Saba
بسمه تعالی خب بالاخره بعد هشت سال ( درسته هشت سالل ) پرونده این مجموعه هم بسته شد! حالا چی شد که اینقدر طول کشید؟ خب وقتی یازده سالم بود جلد اول رو خریدم و از اون دنیای جادویی لذت بردم اما بعدش هرجا گشتم تا یه مدت جلدهای بعدی رو پیدا نکردم و اینطوری یکی دو سال بین هر جلد مجموعه فاصله افتاد. پس میشه گفت جلد آخر رو درحالی خوندم که از هوش مصنوعی خواسته بودم خلاصه چهار جلد قبلی رو بهم بده و چندان دقیق یادم نبود که جلد های پیش چه اتفاقاتی افتاده اما این از جذابیت ماجرا واسم کم کرد؟ خیر! درباره این مجموعه و قلم براندن مول میتونم این نقاط قوت و ضعف رو بگم: یکی از بزرگترین نقاط قوت این مجموعه دنیاسازی و فضاسازی بسیار قوی نویسنده ست.بسیار ماهرانه و خلاقانه آشیانه افسانه،بخش های مختلفش،سایر پناهگاه ها مثل پناهگاه اژدها یا سراب زنده رو طراحی کرده.میشد جادوی جاری توی این محیط ها رو فقط با توصیف نویسنده احساس کرد و لمس کرد.شاید هیچ جای این کتاب من توی تجسم فضا و محیط مشکلی نداشتم و برام این همه خلاقیت بسیار دلنشین بود طوری که فضاسازیش رو اونقدر قوی می بینم که میتونه با آثار ریوردن در این مورد رقابت کنه. دنیای پنجگانه افسانه شاید تمام موجودات جادویی که توی افسانه ها وجود داره در خودش جای داده.از اژدها و پری گرفته تا گوبلین و ترول و جادوگر. و این تنوع بسیار جذابه طوری که داستان هیچ وقت یه چیز تکراری بهت نمیده. نقطه ی قوت دیگه ای که کاملا ملموسه روند داستان و نحوه ی چینش و قرارگیری اتفاقات پشت سر هم هست.به گونه ای که به جز اوایل جلد اول که نویسنده باید دنیای داستان رو باز میکرد در ادامه مجموعه ما با یک روند سریع و پر کشش مواجه هستیم.معماها و موانع در بهترین زمان ممکن طرح میشن و به جذاب ترین نحوه ممکن حل میشن طوری که خواننده در تمام این روند همراه ماجراجویی شخصیت هاست و حس نمیکنه چیزی از ماجرا رو از دست داده یا بخشی از ماجرا واسش مبهمه. پایان بندی هم به نظرم قابل قبول و منطقی بود علاوه بر اینکه پایان هر جلد هم با معمای جدیدی مواجه میشیم که خواننده رو ترغیب میکنه جلد بعد رو بخونه و ادامه بده.همه ی معماهای مطرح شده حل شدن و هیچ سوالی بی جواب باقی نموند. و اینکه داستان اصلا قابل پیش بینی نبود و من عاشق اینم که نتونم پیش بینی کنم چی توی مغز نویسنده میگذره! از این جهت حتی از ریوردن هم بهتر عمل کرده بود. حالا بریم سراغ نقاط ضعف: محوریت این مجموعه بیشتر اتفاقات جادویی و خارقالعاده ست بنابراین یه مجموعه شخصیت محور نیست.به همین دلیل شاید چندان احساس نزدیکی بین خواننده و شخصیت ها به وجود نیاد.هر چند استثنا هم وجود داره. بخوام بیشتر توضیح بدم نویسنده اونقدر روی احساسات شخصیت ها مانور نداده و توی این مورد به اندازه فضاسازی خوب عمل نکرده.اما این مسئله من رو چندان اذیت نکرد و میگم استثنا هم وجود داشت و قسمت هایی هم بود که میتونستم شخصیت ها رو درک کنم ولی نه اونقدر زیاد. اون آخرا ماجرای اهریمن ها ( گرائولاس و ناگی لونا) تقریبا آسون گرفته شد و سریع حل شد به نظرم باید بیشتر روش مانور داده می شد. یه سری مشکلات نوشتاری و غلط املایی هم وجود داشت که متاسفانه هر پنج جلد این مشکلات رو داشتن و امیدوارم این مشکل توی چاپ بعدی حل بشه. به هر حال من که خیلی دوسش داشتم. مخصوصا جلد سوم و چهارم رو. درسته گفتم شخصیت پردازی اونقدر عمق نداشت ولی خب باز هم شخصیت هایی بودن که دوستشون داشتم مثل ست و براکن. قطعا این یادداشت حق مطلب رو ادا نمیکنه و برای توصیف و توضیح اینکه این مجموعه چقدر خفنه کافی نیست ولی به هر حال بهتون خیلی پیشنهاد میدم چون مطمئنم از خوندنش پشیمون نمیشین. (حاضرم دوباره از اول همش رو بخونم و اگه این همه مجموعه نصفه دیگه نداشتم حتما اینکارو انجام می دادم)