یادداشت تامیلا

تازه این کتاب و تموم کردم و از خودم بابت خوندن این شاهکار عمیقا متشکرم!
بدون شک، استادانه ترین کتابی بود که خوندم. مکالمات، شخصیت ها، مقابله عقل و ایمان و همه چیز توی این کتاب شاهکار بود!
و من متعجبم که داستایفسکی چطور خودشو جای شخصیت های مختلفی مثل آلیوشا، گروچنکا، وکیل مدافع، دادستان، قاتل، مقتول و همه ی این شخصیت ها میذاره و انقدرهم طبیعی و واقعی می نویسه! انگار که یکبار به جای همشون زندگی کرده!
بنظرم بین نقطه های قوت این کتاب، بهترین بخش کتاب شخصیت پردازیشه. شخصیت های واقعی، ناکامل و حتی گناهکاری که عمیقا عاشقشون می شید! درست مثل دنیای واقعی...
روند داستان هم که عالی بود و نه تنها من رو خسته نکرد، بلکه حین خوندن داستان خیلی لذت بردم و همراه شخصیت ها زندگی کردم! قلم داستایفسکی توی این کتاب بیشتر جوریه که انگار داری فیلم میبینی!(درگیری دیمیتری با پدرش و محاکمه، مثال های کامل و عالی برای این موضوع هستن).
زاویه دید و شیوه ی روایت موضوع هم عالیه، انگار یکی نشسته روی صندلی جلوت داره جنجالی ترین اتفاق شهرشون رو برات تعریف می کنه، همینقدر روون!
و اما درباره ی ترجمه که به شخصه برای خودم گیج کننده و دردسرساز بود...
از این کتاب ترجمه های زیادی وجود داره که بیشترشون هم از زبان انگلیسیه(ترجمه ی مستقیم این متن از روسی تازه منتشر شده و یا در دست انتشاره)، این تنوع باعث وقفه و وسواسم توی مطالعه شد و توی جلد اول لذتمو از خوندن کتاب کاهش داد. توصیه من به شما اینکه بچسبید به یک ترجمه مناسب(می تونید به سایت هایی که ترجمه های مختلف رو مقایسه کردن سر بزنید) و تمرکزتونو بذارید روی لذت بردن از کتاب. من جلد اول این کتاب رو با ترجمه ی هانیه چوپانی شروع کردم، ولی بعد که با ترجمه ی آقای شهدی مقایسه کردم متوجه یکسری حذفیات شدم که باعث شد این ترجمه رو کنار بذارم و با ترجمه ی آقای شهدی ادامه بدم( تجربه ی مثبت خوندن دزیره با ترجمه ی ایشون هم توی انتخابم بی تاثیر نبود). من از انتخابم راضی ام، چون بنظرم نثر آقای شهدی با کتابای کلاسیک خیلی سازگاره و شاید اولش زیاد احساس راحتی نکنید، ولی یکم که پیش بره، با متن و ترجمه همراه می شید و از نوع نثر لذت می برید.
یک تجربه ی دیگه هم باهاتون به اشتراک بذارم: شخصیت های کتاب رو سرچ نکنید! چون اسم شخصیت های روسی و مخفف هاشون گیج کننده ست، من قبل از شروع کتاب شخصیت هارو سرچ کردم و با وجود احتیاطم، یکم اسپویل شدم!
شخصیت های این کتاب برای من زیاد گیج کننده نبود، اما اگر شخصیت هارو قاطی می کنید، خودتون قلم و کاغذ بذارید کنار دستتون و همراه داستان بنویسید.
در آخر، به نظرم این کتاب بهترین انتخابیه که بعد از خوندن چندتا کتاب کوتاه از داستایفسکی میشه داشت. حتما بخونیدش و مثل من، از خودتون بابت خوندنش تشکر کنید!!🤭