یادداشت مهدی جمشیدیان

مجمع سری
        پشت پرده انتخاب پاپ جدید
روایتی ساده مبتنی بر قصه‌ای منسجم
رمان ((مجمع سری))، نوشته رابرت هریس وترجمه مهدی فیاضی کیا است که در چاپ اول آن در سال 96و توسط انتشارات چترنگ انجام شده است.
نام کتاب برگرفته از نام تشکیلات کاردینال های سراسر دنیا برای انتخاب رهبر کاتولیکهای جهان است. پاپ از دنیای میرود و مجمع سری برای تعیین پاپ جدید شکل میگیرد. رمان مورد اشاره، روایتی است از وقایع سه روز از مرگ پاپ تا انتخاب پاپ جدید و شرح جلسات و مباحث و موضوعاتی که میان کاردینال های انتخاب کننده پاپ جدید میگذرد. دستمایه کردن چنین موضوعی برای نگارش رمان، عملی جسورانه و رمانی جذاب ساختن از چنین طرحی، قطعا کاری نبوغ آمیز و نیازمند تسلط نویسنده بر اصول قصه نویسی است. آن هم وقتی که نویسنده از هیچ تکنیک خاصی بهره نبرده و با روایتی ساده و خطی و فقط به مدد قصه‌ای مسنجم و جذاب، شاهکاری به یاد ماندنی خلق کرده است. به گمان بنده این رمان میتواند کارگاه آموزش قصه نویسی برای اهالی داستان باشد.  راوی دانای کل لابه‌لای شخصیتهای داستان، که اغلب کاردینال های پیر در قرنطینه قبل از رای‌گیری هستند، میچرخد و میان گفتگوها، مواضع و درگیری هایشان، ذهنیات خودخواهانه، شوم و بعضا خیرخواهانه شان را برملا میکند. ارجاعات مختلف به کتب عهد جدید و بیان رسوم کلیسا در جایجای داستان به چشم میخورد اما شاید تنها نکته کسل کننده داستان استفاده زیاد از متن ادعیه در خلال دیالوگها و روایت قصه باشد. ضربه انتهای داستان چنان هوشمندانه و به جا طراحی شده که موجب ادامه قصه در ذهن مخاطب میگردد. در کنار تمام ظرافتها و جذابیت رمان از ترجمه خوب و روان و تاثیر گذار مهدی فیاضی کیا هم نمیتوان گذشت.
در بخشی ازکتاب از زبان سرپرست واتیکان آمده است: (( برادران و خواهران، در طی زندگی طولانی ای که وقف خدمت به مادر کلیسا کرده‌ام، بگذارید بگویم تنها گناهی که بیش از هر گناه دیگری از آن هراسان بودم یقین بود. یقین بزرگترین دشمن اتحاد است. یقین دشمن جانی مداراست. حتی مسیح هم در انتهای کار یقین نداشت. در نهمین ساعت روی صلیب از شدت رنج فریاد کشید، " ایلی، ایلی، لِما سَبَقتَنی؟ "1 ایمان ما زنده است زیرا دست در دست تردید میرود. اگر فقط یقین بود و اگر تردیدی نبود، رازی هم نبود و لذا نیازی هم به ایمان نبود.))
1.اصطلاح مشهوری از عیسی در آخرین لحظاتش روی صلیب که به زبان عبری است و در انجیل متی، باب 27، آیه 46 چنین آمده: ((خدای من، خدای من، از چه رو مرا وانهادی؟ )
چاپ شده در روزنامه همشهری