یادداشت کوثر فیروزآبادی

چمدان های باز...کتابی که عنوانش هر محصلی که سرگرم تصمیم گیری برای آینده است را جذب می کند:روایت هایی از زندگی مهاجران در آمریکا.روایتی که در ظاهر توسط زندگی یک نفر انجام شده اما زندگی عده زیادی هم در قالب همین یک نفر روایت شده.
خب برویم سراغ نقد کتاب.هر روایت داستانی مجزا از روایت قبلی داشت(یعنی اگر روایت ها را بدون نظم فهرست می خواندید تقرییا هیچ مشکلی به وجود نمی آمد).در هر روایت نویسنده شرح ماوقع می داد بدون اینکه نتیجه مستقیمی از آن بگیرد(برداشت از آنچه روایت شده خیلی جاها به عهده خود مخاطب بود)و اگر جایی قصد بیان نظرات خودش را داشت آنها را خیلی نرم و مغالطه گرانه و باز هم بدون نتیجه گیری مستقیم به خورد مخاطب می داد.من به هیج وجه این شیوه را نپسندیدم به دو دلیل.اولا حین خواندن کتاب این موضوع خیلی آزار دهنده بود،چون در خیلی از روایت ها من تا وقتی مربع کوچک پایان فصل را نمی دیدم همچنان منتظر بودم نویسنده دست از مقدمه چینی بردارد و برود سر اصل مطلب و این که روایت سیر مشخصی نداشت و مقدمه و نتیجه نداشت حس بی سر و ته بودن و بی حاصلی زیادی می داد و از نظر ادبی اصلا زیبا نبود.دوم اینکه در این شیوه نویسنده حرفش را مستقیم و رک و با دلایل منطقی نمی زد و با بازی با احساسات مخاطب حرفش را به کرسی می نشاند که با کمال احترام شیوه بزدلانه ای است و فضای تفکر آزاد را از بین می برد.اگر نظر نویسنده از نظر خودش قابل دفاع نیست که تا مطمئن نشده درست نیست به بقیه بخوراندش،اگر هم قابل دفاع است که بیان شفاف آن با ادله روشن نباید مشکلی داشته باشد.خلاصه که حین خواندن کتاب یک مرحله به مراحل تفکر درباره نظرات نویسنده اضافه شده بود به نام اینکه تشخیص بدهیم کجای حرف نویسنده مغالطه است و کجایش نیست!(برای مثال فصل های پدر یا صاحب و مصرف کنندگان.)
مسئله بعدی که جای نقد دارد این است که این نویسنده در فصل غرب زدگی مدعی بود هر آنچه می بیند را روایت می کند.با این وجود غیر از دو فصل در تمام کتاب روایات شامل ذکر خوبی ها و محاسن آمریکا می شد،با اینکه باز چند تا از جملات کتاب طوری بود که مشخص بود در نظر نویسنده آمریکا هم ایرادات خودش را دارد،ولی تقریبا چیزی از این ایرادات در کتاب نیامده بود که مسئله عجیبی بود.به خصوص برای کسی که در سایتش ادعای معرفی آمریکا به مردم را دارد.
با همه این حرف ها نقد های اساسی که به کتاب داشتم باعث نشدند از آن لذت نبرم.برخی جملات و عبارات نویسنده واقعا روح نواز بود،همچنین این مسئله که زندگی عده دیگری از مهاجران در قالب زندگی نویسنده روایت شده بود ایده جالبی بود و الهام بخش بود.مجموعا هم کتاب جذاب و خوش خوانی بود و زود پیش می رفت.و اگر به این نکته دقت کنید که این کتاب فقط نظر یکی از کسانی است که در آمریکا زندگی کرده و قرار نیست منظومه فکری تان را بر اساس آن بچینید انتخاب خوبی برای شماست.