یادداشت
1402/1/2
سلام. گاهي با كتابي در بهخوان روبهرو ميشوم كه هيچ توضيحي دربارهاش نوشته نشده است. اين است كه جستوجويي ميكنم و چيزي مييابم و براي كساني كه بعد از من احيانا به اين كتاب سر خواهند زد، در اينجا نقلش ميكنم. درباره كتاب نجات از مرگ مصنوعي، مطلبي را از سلمان نظافت يزدي يافتم كه بخشهايي از آن را در اينجا عيناً نقل ميكنم. قبلش بگويم كتابي ديگر با عنوان راهنماي نجات از مرگ مصنوعي نوشته علي اكبر سقاباشي هست كه درباره طب سنتي است. ««نجات از مرگ مصنوعی» هم اگرچه مجموعه جستارهای او [يعني حبيبه جعفريان] است؛ اما به نوعی سرگذشت و زندگی خودش را دربرمی گیرد، از محل تولد، روزهای کودکی و حمایتِ برادرش تا روزهای سرگشتگی و شهری که دوست دارد در آن بمیرد. حبیبه جعفریان شاید تکلیفش با زندگی آن گونه که باید مشخص نباشد؛ اما در نوشتن جستار کاملا مثلِ دوستش سارا که جستاری در کتاب به نام او شده است، مشخص است. او انگار میداند که قرار است در این جستارها تو را از کدام نقطه به کدام نقطه برساند. او قبل از نوشتن تصمیمش را گرفته است که وقتی از ترکیه یا استانبول مینویسد، چه چیزی را میخواهد به تو نشان بدهد. او بلد است که از دستِ خودش وسط نوشتن فرار کند. آدمهای زیادی وقتی مینویسند اسیر خودشان میشوند، اسیر راه و سرعت کلمه، اما جعفریان این گونه نیست. اتفاقهای واقعی را با دقت کنار هم میچیند و بعد خیلی آرام میگوید بیا این چیزی بود که من در جبین دنیا دیدم. این خصیصه به خوش خوان شدن جستارها کمک کرده است. این خصیصه احتمالا از همان خویِ زندگی نامه نویسی و تصمیمی که او دورهای گرفته بوده است، سرچشمه میگیرد. او قاب را کامل میبیند و بعد عامدانه نگاهش را میچرخاند سمتی که دیگران حواسشان نیست. ... «نجات از مرگ مصنوعی» ۱۳ جستار دارد که بعضی از آنها پیش از این در روزهایی که همشهری داستان هم همشهری بود و هم آبرومند، چاپ شده است و چندتایی از آنها جدید است. اسم جستارها هرکدام حال وهوای خودش را دارد. ... «نجات از مرگ مصنوعی» روایتهایی صادقانه از روزگار خودمان است و نویسنده با صداقت از مشاهداتش برایمان نوشته است، نویسندهای که راهش را پیدا کرده است که خودش باشد ... خواندن «نجات از مرگ مصنوعی» راهی است برای تمرینِ تماشایِ جهان از نگاهِ آدمی که هر واقعه و اتفاق برایش پیرنگی خواهد شد در نوشتن جستار یا داستانی که خود آدمی و مشاهداتش در مرکز آن قرار دارد.» نقل از سايت شهرآرانيوز shahraranews.ir