یادداشت زهرا عباد
1403/4/28
#یادداشت_کتاب #زندگی_جنگ_و_دیگر_هیچ کتاب زندگی، جنگ و دیگر هیچ، نوشته خبرنگار معروف اوریانا فالاچی است. این کتاب شرح حضور چند ماهه او در ویتنام، در دوران جنگ ویتنام است. (حدود سال ۱۹۶۸) فصل انتهایی کتاب هم خاطرات او از حضور و زخمی شدن در کشتار دانشجویان مکزیک در زمان المپیک مکزیک است. فالاچی در مقدمه کتاب از علت رفتنش به ویتنام میگوید. او ادعا میکند برای یافتن پاسخ به سوال خواهر ۵ سالهاش درباره معنای زندگی به ویتنام رفته است. (اینکه چطور او در ۴۳ سالگی یک خواهر ۵ ساله دارد هنوز برای من سوال است.) در طول کتاب، ما از حضور او در میان سربازان آمریکایی میخوانیم و مصاحبههایش با ارتشیهای ویتنام جنوبی (متحدان آمریکا) و زندانیهای ویتکنگ (چریکهای متحد ویتنام شمالی). خاطرات او نگاه مستندگونهای از زاویه دید یک خبرنگار است اما نمیشود ادعا کرد که بیطرفانه نگاشته شده است. به هر حال ما به جز غر زدن و فحش دادن به مسببان جنگ، هیچ اظهارنظری مبنی بر جنایت جنگی آمریکا برای به استعمار در آوردن یک کشور دیگر در قرن بیستم (دوران پایان استعمارگریها) نمیبینیم. در انتهای کتاب، همکار فالاچی، فرانسوای فرانسوی، نظر خودش را اینطور اعلام میکند: جنایت در همه جای دنیا هست، مثل مکزیک، اندونزی و ... اما همه آنها فراموش میشوند چون قربانیهای آنها فقط قربانیاند اما ویتنام هیچوقت فراموش نمیشود چون قربانیان آن سالها مقاومت کردند. اما به هر حال نظر فالاچی همچنان خنثی است. جنگ را در هر صورت بد میداند و سربازان آمریکایی را مانند مردم ویتنام و ویتکنگها، قربانی. مدل روایت کردن او هم به گونهای است که مخاطب تقریبا با همین نظر همراه میشود و این سوال را فراموش میکند که اصولا، سربازان یک کشور خارجی، چرا باید از آن طرف کره زمین به یک کشور دیگر بیایند و مردم آنجا را بکشند و با آنها بجنگند؟!!
1403/4/30
این کتاب یه شاهکاره، این که نویسنده به روایت بیطرف از جنگ پرداخته، این اثر رو ماندگار کرده. اثری برای تمام نسل ها.
محمدمهدی حیدری
1403/4/30