یادداشت سامان
1403/9/30
گور به گور داستانی است پیچیده و سخت خوان که فرم داستان حرف اول رو میزنه.داستان در فصلهای زیاد و کوتاه توسط راویان مختلف روایت میشه که از روایت خطی هم پیروی نمیکنه و زمان در حال تغییره.هر فصل برای من به این شکل بود که نویسنده، خواننده تشنه داستان رو سیراب نمیکرد و فقط به رفع تشنگی او اکتفا میکرد! شخصیتهای عجیبی که در بسیاری از فصول کتاب ما از طریق تک گویی هایی که دارند با اونها و سیر پیشرفت داستان آشنا میشیم.شخصیتهایی که بعضا در حرفهاشون عدم قطعیت و شک و خرافات و مسائل خوب و بد دیگری میبینیم که تلفیق همه ی اینها اثبات کننده مواجهه ما با یک اثر سخت خوان و پیچیده است.خواندن این کتاب مستلزم صبر و تمرکز بالا است. داستان از این قراره که مادر یک خانواده روستایی در حال مرگه و پس از فوتش وصیت کرده او رو در جفرسون به خاک بسپرند.پدر و پنج فرزند خانواده تصمیم به اجرای خواستهی مادرشون میگیرند و با یک گاری جنازه رو به جفرسون میبرند.مسیری پر از سختی که با رنج فراوان همراه میشه.پیچیدگی شکل روایت برای من دافعه نداشت،درسته اوایل کتاب بسیار گیج کننده بود اما این گیجی، حس کنجکاوی من رو برانگیخته بود که ببینم داستان به چه شکلی پیش میره و شخصیتها در پی مونولوگها و دیالوگهایی که با هم دارند چی در چنته دارند و چی رو میکنند.در مورد هر کدام از شخصیتها حتی شخصیتهای فرعی کتاب میشه بحث کرد.من میخوام صرفا در مورد انسی پدر خانواده حرف بزنم. هر چه به پایان داستان نزدیکتر میشدم برام خیلی مهم بود که ببینم نویسنده این داستانش رو به چه شکلی تموم میکنه.انتهای داستان چنان برگی از خباثت پدر خانواده رو میکنه که برام غیر قابل پیش بینی بود.شخصیت پدر خانواده در طول داستان هم به شکل مردی تنبل و خودخواه و همیشه طلبکار از دیگران بود اما اینکه این مرد در پایان داستان چه کاری میکنه برای من یکی راستش عجیب بود.اینطور فرض کنید ویلیام فاکنر مجسمه ای رو درست کرده و روی اون رو پوشونده.هر از گاهی قسمتی از مجسمه رو نشون میده که بیننده مجسمه حدس میزنه که چی پنهان شده،بیننده به جایی میرسه تقریبا مطمئن میشه چی زیر پرده پنهان شده و در همین لحظه فاکنر پرده رو کامل از روی مجسمه میکشه.بیننده ای که یک تصوری نسبت به مجسمه پنهان شده در زیر پرده داشته حالا میبینه که نتونسته درست و کامل حدس بزنه! این کاری بود که فاکنر با منِ خواننده در مورد پدر خانواده کرد. فاکنر خوانی من با این اثر شروع شد و اگر عمری باشه حتما ادامه پیدا خواهد کرد.