یادداشت احمدرضا رضایی
1402/4/16
3.6
بعضیها ساعتِ مچی میبندند تا از اینکه ظاهراً بر وقت مسلطند آرامش پیدا کنند. ولی خیلیها فقط دوست دارند چیزی روی مچشان باشد محضِ زینت. یونانیها به دو نوع زمان باور داشتند: کرونوس و کایروس. کرونوس زمانی کَمّی است که بدونِ اعتنا به زندگیِ انسانها پیش میرود. اما کایروس زمانی کیفی است که رویدادهای انسانی آن را پدید میآورند. غربیها زمان را خطی میبینند اما آنها که هنوز به جهانِ شرق تعلق دارند نگرانِ از دست دادنِ زمان نیستند. برای آنها زمان مثلِ رودخانه است نه مثلِ پول. پس عجیب نیست که با یک مکزیکی یا ایرانی یا مصری یا هندی قرار بگذارید و او دقیقاً سرِ وقت نیاید. برای آنها زمان یک بازه است نه یک نقطه. غربیها تلاش کردند که با اختراعِ وسایلِ جدید، زمانِ بیشتری را ذخیره کنند. جاروبرقی و تلفن و ماشینلباسشویی نه تنها باعثِ بهینه شدنِ وقت و رسیدگی به زندگی نشدند بلکه کمک کردند که وقتِ بیشتری را به کار اختصاص دهیم. دنیای جدید دنیای 《دستاورد》 است. مهم نیست مذهبی باشید یا نه. دنیای جدید به شما فشار میآورد تا همه چیز و همه کس را در چهارچوبِ 《نتیجه》 ببینید. در این دنیا کودکان باید زود و فشرده بزرگ شوند و پیرها باید زود و بیصدا بمیرند؛ چون وقتِ ما را بیخود تلف میکنند. اگر احساس میکنید که این دنیای مکانیکی و چاق و مصرفی و بزرگسالانه و بیهیجان بابِ میلتان نیست و حالتان از این نظمِ سیاه و نابودگر به هم میخورَد این کتاب برای شما نوشته شده.