یادداشت ملیکا

1403/9/21

کتاب راجع‌به زندگانی امام موسی‌کاظم از شروع امامت تا زمان شهادت ایشونه از زبان شش گمارده‌ی حکومت عباسی. البته این جاسوسان زائیده‌ی ذهن نویسنده هستن و به‌نظرم بهتر بود اول کتاب ذکر می‌شد که واقعی نیستن نه آخر کتاب. چون من حتی اسمشون رو هم جست‌وجو کردم! نکته‌ی دیگه این‌که نمی‌دونم اضافه‌کردن شخصیت به زندگی معصوم و حتی صحبت شخصیت‌ها با امام و این‌که امام هم باهاشون صحبت می‌کرد، نوعی تحریف زندگی معصوم به‌حساب میاد یانه. ولی در کل این کتاب در مقایسه با کتبی که جدیدا زیاد طرفدار پیدا کرده (آمیختن داستان‌های واقعی و مذهبی با خیال و احساسات) کمتر از خیالات و احساسات‌ورزی‌های بیش‌ازحد و روایات من‌درآوردی! استفاده کرده بود و اکثریت داستان‌های نقل‌شده از معصوم برپایه واقعیت بود که با نثری خوب و روان نوشته شده بود.
نوشتار کتاب هم ادبی و زیبا بود. البته بعضی جاها اگه فعل حذف نشده بود بهتر بود و متون عربی که ترجمه فارسی نداشت هم ایراد کتاب بود.
آوردن سخنان امام و نقل‌قول‌ها مخصوصا وصیت امام راجع‌به عقل به هشام خیلی زیبا بود و آوردن داستان‌های علی‌بن‌یقطین و حادثه فخ خیلی خوب بود‌‌. خداقوت.

من این کتاب رو نخوندم ولی در حالت کلی اضافه کردن شخصیت های خیالی به تاریخ یکی از ابزارهای دست نویسندگان محترم برای نوشتن رمانه و لزوما ایجاد مشکل نمیکنه.
قرار نیست همه شخصیت هایی که در رمان های تاریخی میبینیم مابه‌ازای خارجی داشته باشن.
اضافه کردن شخصیت خیالی به اطرافیان امام معصوم (ع) هم  در حالت کلی باز مشکل خاصی ایجاد نمیکنه.
ایجاد مکالمه بین امام و شخصیت ها هم کاملا به فضا و مکالمه ی ایجاد شده و نوع اون مکالمه بستگی داره، به هر حال نمیشه هر حرفی رو به معصوم نسبت داد، چون برای ما شیعه ها قول و فعل و تقریر معصوم حجت است. اگر کلامی باشه که در شان معصوم باشه و در موقعیت های مشابه در برابر اشخاص مشابه از زبان معصومین (ع) به روایت های صحیح صادر شده باشه یا با استفاده از گزارش های صحیح از سیره معصوم (ع) بشه صادر شدن اون رفتار یا گفتار خاص رو از سوی معصوم (ع) محتمل دونست، شاید این نسبت دادن ها تا حدی قابل قبول باشه.

فکر می کنم در همه حال هم باید به این نکته توجه بشه که تخیل در رمان تاریخی با اونچه در متون دینی اومده و با اونچه از گزارش های صحیح تاریخی و از منابع معتبر و قابل اعتنا به دست اومده مغایرت نداشته باشه. تخیل در رمان تاریخی قراره نقاط سیاه و مغفول تاریخ رو سفید کنه، مثل خیابانی که چاله های فراوانی توش وجود داره این چاله ها باید جوری پر بشه که سطح خیابان یکدست به نظر برسه نه اینکه طوری پر بشه که بیشتر ناهمواری ایجاد بکنه

1403/10/24

ممنون از نظرتون. بله درسته.
اما در کل خودم یه نیم‌چه گاردی دارم در مقابل این کتب😅، یعنی اگر کشش خوندن کتب تاریخی رو داشته باشم واقعا ترجیحم اوناست که تمام و کمال خیالم راحت باشه دارم مطلب مستندی می‌خونم. ولی این‌طور کتاب‌ها هم فواید زیادی داره که برای مردم عادی و  شروع تاریخ‌خوندن خیلی مناسبن. به‌شرطی‌که به تاریخ تا حد امکان وفادار باشن.

همیشه مطالب مستند هم صحیح نیستن. این تمام و کمال خیال راحت رو تو خوندن تاریخ تا الان خیلی تجربه نکردم🙂