یادداشت محمدامین اکبری
1400/11/27
به نام او چند وقتی میشود به مطالعه در زمینه اسطوره خصوصا اساطیر ایرانی علاقمند شدهام و در این مدت چند کتابی در این زمینه خواندم. و باید بگویم مهرداد بهار اعجوبهای ست در این زمینه، فرزند خلافِ همان پدر است*.کتاب ما و جهان اساطیری که آمد با توجه به مصاحبه کننده هوشنگ گلشیری و مصاحبه شونده کنجکاو شدم که کتاب را بگیرم، واقعا کتاب خوبی بود اما باید عرض کنم که برای استفاده بهتر از این کتاب مقدماتی لازم است، خود من هم این کتاب را کامل نخواندم و از بعضی از بخشها گذشتم تا پس از مطالعه بیشتر در زمینه اساطیر ایران به سراغش بروم ولی تا جایی که خواندم اثر درخور و مهمی بود به قول عزیزی در این کتاب گلشیری آداب مصاحبت با بزرگان را به ما میآموزد در ادامه بخشی از کتاب را که مربوط به معضل امروز جامعه ما و گویا معضل دیروزها و احتمالا فرداهای ما هم هست را با هم میخوانیم، فقط توجه داشته باشید این سخنان را کسی میگوید که یکی از دانشمندان در زمینه تاریخ و تمدن پیش از اسلام است. 《بهار: یک فرهنگ قلابی تبلیغ میشد در زمان رضاشاه که ما اروپایی و از نژاد آریایی هستیم. ما با این ترک و عرب و هندی و اینها که داخل آدم نیستند مربوط نیستیم و ما قوم برتریم و ... گلشیری: احسنت! بهار: اینها همان زمان خیلی واکنشهای بدی در زندگی من به جا گذاشت. گرچه خیلی غرورآمیز بود که ما نژاد برتر... گلشیری: خالص بهار: متعالی و خالص هستیم. ضمن اینکه متعالی بود، ولی خیلی ادعای تهیای به نظر میرسید که البته هرچه من بزرگتر میشدم و سن من بیشتر میشد شناخت این تهی بودن را بهتر لمس میکردم. وقتی بچه بودیم تابعش بودیم و بعد به مرور مسخره شد برای ما. و دوم این مسئله که هنوز هم تو ایران گمان میکنند و تبلیغ میکنند که ما قوم آریایی هستیم و تمدن ما آریاییست. گلشیری: یا از نظرهای دیگر برتر هستیم. بهار: واقعاً نوعی برتری قومی احساس میکنند. ما را با اروپا نزدیک میدانند. به گمان من در مدعیان روشنفکری این ادعا بیشتر است که به هندواروپاییها نزدیکتریم. در واقع همان دنباله نظر دوره رضا خانیست که صورت بسیار متجددانهتری هم یافته. من واقعاً هیچوقت نتوانستم این را بپذیرم. ولی خواستم بتوانم این را منطقی و علمی رد کنم.》 *: البته خود ملک الشعرا گویا از اینکه فرزندانش استعداد شاعری ندارند ناراحت بوده، خود مهرداد در خاطراتش میگوید حتی به همین علت یکبار کتک هم خورده است. :)