یادداشت عین راء
1404/1/19
مقدمه کتاب یک سخنرانی از مقام معظم رهبری (مد) پیرامون جایگاه خواص بود که من نخوانده بودمش. به شدت جذاب بود. کتاب پیرامون جایگاه خواص در جامعه و بررسی تاریخی عملکرد خواص در صدر اسلام و جمهوری اسلامی نوشته شده است. کتاب یک دست نیست! یعنی حداقل از نظر من، فراز و فرودهای زیادی داشت. یک بار در جامعه شناسی غور می کردیم و یک بار در لا به لای متون تاریخی صدر اسلام و بعد از آن هم در مجلات دهه هفتاد و هشتاد! همین تنوع شاید به گمان عده ای مزیت باشد ولی به نظر من که کتاب را دچار ناهمسانی مطالب کرده بود. گاهی اوجِ اوج و گاهی هم ملال آور. حداقل برای من. گاهی حس می کردم این کتاب برای زمان خودش نوشته شده و متعلق به دهه هشتاد است و گاهی حس می کردم چه قدر خوب نوشته شده و انگار برای همین الان است. خلاصه که این فراز و فرود ها چندان خوشایند نبود. بخش صدر اسلامش، آن زمانی که کلامی می شد برایم جذاب نبود و برعکس، زمانی که تاریخی می شد به شدت جذاب می شد. در مورد بخش جمهوری اسلامی اش هم با اینکه بی خبر نبودم از اوضاع کشور ولی برخی مطالب برایم جدید بود و جالب. حس کردم نویسنده تمام دوندگی اش را انجام داده تا نگذارد کسی کج برود. دغدغه اش قابل ستایش است، هر چند که به موفقیت کامل نرسد این کتاب و البته که به گمانم موفقیت هفتاد درصدی را خواهد داشت. یعنی کسی این کتاب را بخواند متوجه جایگاه خیلی مطالب از جمله مبارزه با آمریکا و مسئله عدالت می شود. کتاب، کتابی گاه ملال آور و گاه به شدت جذاب بود. خواندنش کار هرکس نیست ولی اگر کسی بخواند قطعا چیزهای خوبی گیرش خواهد آمد.