یادداشت ز.مسعودی
1404/1/20
دهکده خاک بر سر، مجموعهایست از یادداشتهای روزانهٔ نویسنده از سکونت یک سالهاش در لوزان سوییس. کتاب را که میخوانی به با قلم نویسنده همراه میشوی و به راحتی با او همذات پنداری میکنی. میشود گفت بعد از خواندن کتاب حس کسی را که در کشوری غریب زندگی میکند و زبان آن کشور را هم نمیداند، خوب متوجه میشوی. من این کتاب را با نگاه مطالعات زنانی خواندم و بیشتر به دنبال ابعاد مادرانه و زنانه روایتها بودم. از این منظر جز چند نکته که مربوط میشد به سیستم حمل و نقل شهری، ساختمانها و قوانین مرتبط با مادر و کودک، چیزی دستم را نگرفت . فائضه بانوی غفار حدادی نه بنا داشته سوییس را یک کشور پیشرفته همه چی تمام نشان دهد؛ و نه خیال داشته ذرهبینش را بگیرد روی تمام زشتیها و کژیهای اروپا. پس آزادانه هرچه میبیند را توصیف میکند؛ از طبیعت صد رنگ و بناهای تاریخی زیبا گرفته تا نبود سیستم فوق پیشرفته ماشین لباسشویی اتوماتیک و سختی لباس شستن در رختشویخانه عمومی ساختمان و جا به جا کردن دستی لباسهای خیس به خشک کن! روایتها را البته میشد قدری حذف و اضافه کرد؛ حس میکردم نویسنده نخواسته یا نتوانسته انسجام بهتری به مطالبش بدهد. مرا به یاد پیامهای بلاگرها در کانالهای ایتا و تلگرام و ... میانداخت. در هر حال با همان نگاه مطالعات زنانی، تا حدی ذهن مرا درگیر بعضی تفاوتها کرد و این درگیری را برای خودم مثبت میبینم.