یادداشت ناصر حافظی مطلق

بودن
        حضور
Being There

1)
"حضور" (Being There) داستان نیمه‌بلندی است از نویسنده‌ی لهستانی؛ "یرژی کوشینسکی" (Jerzy Kosiński)؛ که در سال 1971 میلادی نگاشته شده است. 
یک فیلم سینمایی با اقتباس از این کتاب در سال 1979 میلادی و به کارگردانی "ویلیام هال اشبی" (William Hal Ashby) ساخته شد و خود نویسنده‌ی کتاب یعنی"کوشینسکی" نیز در نوشتن فیلم‌نامه همکاری کرد. در این فیلم، هنرپیشه‌ی انگلیسی "پیتر سلرز" (Peter Sellers) نقش "چنسی گاردینر" (Chauncey Gardiner) را ایفا نمود و این آخرین بازی او پیش از مرگ و شاهکار کارنامه‌ی بازیگری‌اش به شمار می‌رود. بعدها در فیلم داستانی "زندگی و مرگ پیتر سلرز" (The Life and Death of Peter Sellers) که در سال 2004 میلادی ساخته شد، چگونگی تهیه‌ی فیلم "حضور" به تصویر درآمد.

 2)
تاکنون مترجمین گوناگونی این کتاب را به فارسی ترجمه کرده‌اند. "سارا صحتی" (نشر نو سال 1362) و "مهناز انوشیروانی" (انتشارات محیط سال 1375) عنوان "حضور" و "محمد قاضی" و "غلامحسین میرزا صالح" (انتشارات نیلوفر سال 1363) عنوان "عروج" را برای ترجمه‌ی این کتاب برگزیده‌اند. آخرین ترجمه‌ی کتاب توسط "مهسا ملک مرزبان" در سال 1393 با عنوان "بودن" صورت گرفت و در نشر "آموت" چاپ شد. این ترجمه تاکنون بارها تجدید چاپ شده است.

 3)
"چنسی گاردینر" باغبانی میان‌سال است که از بدو تولد تاکنون از خانه‌ی اربابش بیرون نرفته است. او به‌ نوعی از مشکل شناختی در مغز مبتلا است و لذا در شناخت بسیاری از پدیده‌ها کمی متفاوت عمل می‌کند. با مرگ ارباب، او به ناگزیر راهی کوچه و خیابان می‌شود و به شکلی اتفاقی سر از خانه‌ی یک سرمایه‌دار آمریکایی صاحب نفوذ و رو به موت درمی‌آورد. "چنسی" در این خانه با بزرگانی مانند رئیس‌جمهور آمریکا دیدار می‌کند و تحلیل‌هایی که از باغبانی و پرورش گل و گیاه ارائه می‌دهد مسبب این است که صاحب‌نظران او را یک سیاستمدار و اقتصاددان بی‌بدیل تلقی کنند.

 4)
داستان "بودن" علاوه بر هجو هنرمندانه‌ی دنیای مدرن به‌راحتی می‌تواند یک مرجع کمکی شیرین برای علاقه‌مندان به حوزه‌ی علوم شناختی هم باشد. توصیف این‌که یک شخص میان‌سال که جز از طریق مشاهده‌ی تلویزیون با دنیای بیرون ارتباطی نداشته است، چگونه می‌تواند در برخورد واقعی با جهان بیرونی واکنش نشان دهد، مقوله‌ای است در حیطه‌ی مباحث "علوم شناختی" و "کوشینسکی" هرچند که برای نوشتن این کتاب شایعات و اتهاماتی مبنی بر "سرقت ادبی" از آثار دیگر را تحمل کرد، به زیبایی از پس این مهم برآمده است. 
      

1

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.