یادداشت نیما ناظری
1403/6/13
بد نیست کمی در مورد جاناتانی که میشناسم گپی بزنیم...! قبل از هرچیزی از نظر بنده مخاطب با یک کتاب لطیف و بسیار سطحی از عرفان و گاها انگیزشی مواجه هست که طبیعتاً تجربهها و فهم و درک معنوی، عرفانی، فلسفی و جامعه شناختی هر شخصی میتونه در میزان درک مفاهیم چنین کتابی(کتاب هایی از این قبیل مضامین) بسیار تعیین کننده باشه. اما آیا این کتاب اغنا کننده یا حتی تسلی بخش قسمت عرفانی وجود بنده بود یا خیر؟! باید بگم به هیچ وجه!!! از «نظر بنده » بیان جملات زیبایی همچون آزادی فطری، عبور از محدودیت ها ، کمال طلبی، تعالی و شکست زنجیر جسم با شکست زنجیر اندیشه، تو میتونی و تو بهترینی تو چقدر خوبی تو اگر بخوای کوه رو جابجا میکنی و صدها جمله زیبا و آرامش بخش بیشتر برای شخصی که دنیایی از بی عدالتی، نا امنی، کج فهمی، بی عقلی، نا برابری، نزاع، قدرت طلبی و هزاران حقیقت جامعهشناختی رو هر روز تجربه میکنه به جز مسکنی بسیار ضعیف عملکرد مثبت دیگه ای نداره. در نظرات بسیاری تعاریف عجیب و غریبی از این کتاب دیدم که هم خوشحال شدم هم ناراحت: ناراحت شدم چرا که بسیاری گویا در دنیای موازی با دنیای امروزه که بنده هم در آن زندگی میکنم، زیسته اند و گویی که این کتاب و امثال آن واقعاً توان تسلی بخشیدن به دردهایشان و یا موتور محرکی برای دستیابی به تعالی را داراست و گویی اصلأ منتظر خواندن همچین کتابی بوده اند تا مشکلات حداقل روحیشان حل شود و گویی چه مفاهیم عمیقی را در آن درنوردیده اند!!! ((اصولاً از نظر من این مفاهیم تا زمانی که راننده پشت سری نخواهد از شما سبقت بگیرد و به طور مکرر بوق و چراغ نزند کارایی دارد چون بلافاصله که از شما سبقت گرفت هردو دچار روزمرگی و حقایقی مهمتر خواهید شد...!👹 البته جدیداً متوجه شدم که کامنت مخالف هم چنین قدرتی رو داراست😄)) از طرفی خوشحالم که روح یا به عبارتی بخش عرفانی بسیاری از دوستان انقدر راحت قابل اغنا هست.(که البته اون هم در نوع خود موهبتی است!) در آخر باید بگم در مورد این مطلب میشه ساعت ها بحث کرد اما مهم اینه که اصولاً به نتیجه ای نخواهد رسید چراکه عموماً مباحث ایدولوژیک با مفاهیم عقلانی همواره در نزاع هستند و هریک سعی بر نقض دیگری داره و بسیار سخته که یک مفهموم ایدولوژیک عقلانی رو از مباحث استخراج کرد برای همین خیلی این مبحث رو ادامه نمیدم و قبل از اتمام هم بگم که این مطالب رو نگفتم که از ارزش کتاب کم کنم چون اصلا در حدی نیستم که چنین کاری ازم ساخته باشه، و از طرفی ریچارد باخ اثری خلق کرده که بسیاری رو با خود همراه کرده پس جای بسی تقدیر داره ولی خوب هر اثری، تعداد اندکی هم دوست ندار (=مودبانه مخالف😄) داره که حس میکنم من هم جزو همین لیست هستم.