یادداشت بِهتاب
21 ساعت پیش

ایده ای نو اما با دو ایراد اساسی... مورگان هازل نویسنده و تحلیلگر مالی آمریکایی، در یکی از گزارش هایش، بیست علل بدرفتاری، و سوگیری نادرست مردم در مواجهه با پول را شرح داد، و بعد از استقبال میلیونی خوانندگان، آن را به صورت کتاب پیش رو در آورد. کتاب ایده ای نو داشت، همین هم آن را خواندنی کرده، اما اجازه دهید دو ایراد اساسی اش را بگویم. یک) عنوان کتاب، اصلی ترین انگیزه ام برای خواندنش بود ترکیب روانشناسی با پول، که مدتی بود پیگیر کتاب هایی در موردش بودم. واقعا جذاب بنظر می آمد. فکر کنم همین قضیه انتظاراتم رو از کتاب بالا برده بود. فکر میکردم حضور تحلیل های روانشناسی پررنگ تر باشد، اما به جز چند اشاره به جستار هایی از روانشناسی اجتماعی و رفتاری، چیز بیشتری دستگیرم نشد. ولی خب عجیب هم هست، روانشناسی پول بیشتر یک پارادوکس است. اینکه یک چیز مادی را در ترازوی روان بسنجیم! از طرفی آقای هازل روانشناس نیستن. اما استفاده جسورانه از کلمه روانشناسی باید ایشون رو موظف میکرد، بررسی های بیشتری در این زمینه داشته باشند. اینکه در بیشتر بخش ها میشد به جای توضیح دادن یه نظریه از جنبه های مختلف، معادل روانشناسیش نوشته بشه. مهر تاییدی بود بر این خلا در کتاب. دو) بیشتر بررسی رفتار ها و درک شهودی یکسری قاعده نانوشته در مواجهه با شرایط مالی مختلف با توجه به تجربیات سرمایه داران آمریکایی و یکسری داده های آماری بود. نظام سرمایه داری آمریکا کجا، وضعیت نابسامان اقتصادی ایران کجا. نویسنده کتاب را برای همه دنیا ننوشته است! و داستان ها هم محدود به یک منطقه جغرافیاییست، آمریکا! به همین دلیل تعمیم بعضی درس ها به زندگی خودمان سخت میشود و شاید اصلا برایمان کاربرد نداشته باشد. اکثر موضوعاتی که بررسی شدند، برای منی که خیلی کم درگیر مسائل اقتصادی بودم تازگی داشت و نکات زیادی یاد گرفتم. اگه برگردم به عقب بازم میخونمش. چون هنوزم برایم عنوان جذابی ست :)