یادداشت پیمان قیصری
1403/9/3
رمان ماه غمگین ماه سرخ به پنج روز آخر زندگی میرزاده عشقی میپردازه. اما میرزاده عشقی کیست؟ میرزاده عشقی، شاعر، روزنامهنگار و نویسندهی دوران مشروطه و مدیر نشریهی قرن بیستم بود. در سال ۱۲۷۳ متولد و در سال ۱۳۰۳ ترور شد. در ابتدا با ملک الشعرای بهار و سید حسن مدرس مخالف بود و اشعار تندی علیه آنها نوشت اما در جریان مشروطه با آنها علیه رضاخان دست دوستی داد. (اطلاعات از ویکیپدیا) در این رمان با راویان مختلف روبرو هستیم در نتیجه با نگاه افراد مختلف درگیر در قضیهی ترور و زندگی میرزاده عشقی سعی شده ابعاد ماجرا روشن بشه. اگه بخوام منطقی نگاه کنم هم موضوع و هم سعی در صحیح بودن از لحاظ تاریخی در کتاب کاملاً قابل قبول بود اما قصه آنچنان چارچوب مستحکمی نداشت. در واقع برای نوشتن یک رمان تاریخی به قصهی بیشتری نیازه و صرفاً تاریخ کافی نیست. با اینکه صفحات کتاب زیاد نیست اما بعضی مواقع واقعاً خسته کننده میشه. کتاب متوسطی بود در مجموع. در آخر چند بیت از شعرای میرزاده عشقی رو بخونیم با هم این مجلس چارم به خدا ننگِ بشر بود دیدی چه خبر بود؟! هر کار که کردند، ضرر رویِ ضرر بود دیدی چه خبر بود؟! این مجلسِ چارم، خودمانیم، ثمر داشت؟ والله ضرر داشت صد شکر که عمرش چو زمانه به گذر بود دیدی چه خبر بود؟! دیگ وکلا جوش زد و کف شد و سر رفت باد همه در رفت ده مژده که عمر وکلا عمر سفر بود دیدی چه خبر بود! دیگر نکند هو نزند جفته مدرس در ساحت مجلس بگذشت دگر مدتی ار محشر خر بود دیدی چه خبر بود! دیگر نزند با قر و قنبیله معلق یعقوب جعلق یعقوب خر بارکش این دو نفر بود دیدی چه خبر بود؟ سرمایه بدبختی ایران دو قوام است این سکه بنام است یک ملتی از این دو نفر خون بجگر بود دیدی چه خبر بود!
maedeh rahmdel
1403/9/5