یادداشت محمّد صالحی بابادی
1404/5/19
این کتاب، همانگونه که از عنوان آن پیداشت، دربارۀ حیاتنامۀ مرحوم آقای مصباح یزدی از زمان تولّد تا انقلاب اسلامی است و به زمینههای مختلفی وارد شده، از جمله مبارزات فرهنگی و سیاسی وی. بعضی از کتابهایی که پیشینۀ این کتاب هستند را مطالعه کردهام؛ مانند مصباح دوستان و گفتمان مصباح و ذوالشهادتین امام. نسبت به کتابهای پیشین، دقّتهای جالبی در این کتاب به چشم می]ورد؛ مانند بعضی از خطاهایی که در روایتهای شفاهی دربارۀ مرحوم آقای مصباح دیده شده (مانند خلط میان گروه مخفی ۱۱ نفره و هیئت مدرّسین) و از این جهت، کار نویسنده بسیار خوب است و به نظر میرسد قدمی رو به جلو به شمار میآید. شاید بهتر بود که در متن کتاب، بسیاری از سخنان خلاف واقع که دربارۀ آقای مصباح یزدی در دوران اصلاحات بیان شده، در این کتاب نیز عیناً نقل و نقد میشد. البته، نویسنده تا حدّ خوبی به آنها اشاره و نقد کرده؛ امّا در کتابهایی مانند گفتمان مصباح و مصباح دوستان، چنین بخشی بیشتر دیده میشد. شاید نویسنده قصد دارد این کار را در کتاب بعدی (که وعدۀ آن را داده) بیان کند، که دربارۀ حیات استاد مصباح در دورۀ بعد از انقلاب است. این کتاب را به علاقهمندان به مرحوم مصباح یزدی و تاریخ انقلاب اسلامی و تاریخ شفاهی پیشنهاد میکنم.