یادداشت dream.m
1404/4/23
بسیاری از کتابها هستند که دیوانه وار مشتاقم به همه معرفی کنم تا آن ها را بخوانند و در لذتی که من تجربه کردم شریک باشند اما در عین حال دوست ندارم کسی آن ها را بشناسد و بخواند، مگر تعداد اندکی. این یک احساس متناقض است که بینهایت برای معرفی کتابهای مورد علاقهام به تمام جهان هیجان زده ام و عاشق خوانده شدن شانم، اما از طرفی نگران این هستم که دیگران احساسی مانند من را تجربه نکنند و حس لطیف و شگفت انگیز من از کتاب با دیدن ناکامی دوستانم خدشهدار شود. نمیدانستم چطور میتوانم با این پارادوکس کنار بیایم و خواندن کتاب رویدادهای شهر سنگی را به طور جدی و با صدای بلند پیشنهاد نکنم. و همانطور که میبینید در نهایت، شوق و هیجان اولیه ام برای صحبت درباره این شاهکار پیروز شده است؛ پس با صدای بلند اعلام میکنم به خود و ذائقه مطالعاتی تان لطف کنید و این کتاب را بخوانید. رویداد های شهر سنگی ، نوشته اسماعیل کادره نویسنده برجسته و نامزد نوبل ادبیات از کشور آلبانی است که ظاهراً و حداقل اینجا چندان شناخته شده و خوانده شده نیست. بدون شک این تنها کتاب برجسته و درخشان این نویسنده نیست اما به جرات میتواند یکی از مهمترین و درخشانترین نمونههایی از ادبیات معاصر و آلبانی باشد که تاکنون به جهان معرفی شده اند. شهر سنگی به معنی واقعی کلمه داستان یک شهر است. داستان حیات، رشد، نفس کشیدن و استقامت یک شهر به مثابه یک موجود زنده و دارای هویت. وقایع این رمان در شهر جیروکاسترا واقع در جنوب البانی، نزدیک به مرز یونان و ایتالیا میگذرد که از نظر استراتژیک دارای حساسیت بسیار و از نظر تاریخی نیز چندان بااهمیت است که جزو شهرهای میراث جهانی يونسکو قرار گرفته. این رمان از زاویه دید یک کودک ۷ تا ۱۰ ساله تصویر میشود و اتفاقاتی را که طی سالهای ۱۹۴۱ تا ۱۹۴۳ در خلال جنگ جهانی دوم و اشغال آلبانی توسط آلمان نازی رخ داده است روایت میکند. سبک ادبی این رمان چیزی است که من را مجذوب خود کرد، روایتی عاطفی و شاعرانه و گاها طنز از اتفاقاتی تراژیک، همراه با وقایع تاریخی حقیقی که صداقت یک کودک کنجکاو و حساس شکوه و جذابیت آن را کامل میکند. اگرچه این کتاب جزئیات دقیقی از وقایع سیاسی آلبانی درخلال جنگ جهانی دوم و ظهور دیکتاتوری کمونیستی انورخوجه به دست نمیدهد( قاعدتا چون راوی یک کودک است که چیزی از این جریانات سردرنمیآورد) اما سایه ای از وحشت و جو شوم حاکم بر آن سالها را برسر خود دارد که حواس هر خواننده باهوشی را تحریک میکند و کنجکاوی اش را برمیانگیزد. شاید اگر بدانید که کاداره این رمان را در چه سالهایی، و در چه محیط خوفناکی از سانسور، فشار و تهدید نوشته است، به ارزش بالای این نوشته بیشتر پی ببرید. ...... فایل این کتاب رو اگر کسی خواست، قاچاقی موجوده :)