یادداشت مسعود آذرباد

اگر رمان زایو را خوانده باشید، جهان داستان و شخصیت حافظ، قهرمان اصلی داستان برایتان ملموس و آشنا است.
داستانی که در دهه سوم قرن پانزدهم ه.ش می‌گذرد و روایتی معمایی را در دنیایی علمی‌تخیلی به تصویر کشیده است.
نکته مهم کتاب ایذا، فضای تیره آن به نسبت زایو است. هر قدر زایو جهانی با رنگ‌های شاد و اتفاقات هیجان‌انگیز و پشت سر هم است جهان ایذا، جهان تفکر و تیرگی است. جهانی که قرار نیست همه‌ چیزش گل و بلبل باشد اما خب بنا هم ندارد ناامیدی را در وجود آدمی پررنگ کند.
ایذا جهانی است که به سمت واقع‌بینی می‌رود و از این جهات تفاوت اصلی‌اش با زایو است.
البته این را هم بدانيد ایذا فقط در جهان خود با زایو مشترک است و قهرمان قصه و خط روایی آن متفاوت از زایو است.
در ایذا، می‌توان در برخی جهات پخته‌تر شدن نویسنده را دید. پخته شدنی که هم از نظر محتوایی است و هم فرمی.
[  ] به همه دوست‌داران ادبیات علمی‌تخیلی ایرانی، پیشنهاد می‌کنم مطالعه این کتاب را از دست ندهند.

به طور محسوسی از زایو ضعیف‌تره.
هم نظر شخصی، و هم نظر نوجوان‌های پسر ۱۳-۱۴ساله که باذوق اومدند سراغ ایذا و بدجوری توی ذوق‌شون خورد.

زایو با اینکه نگاه مثبت داشت و به قول آقای آذرباد دنیاش رنگی بود، ضعف‌هایی داشت مثل رها کردن شخصیت‌های معرفی‌شده در ابتدای داستان و مشخصا برای من، اون ربات
خدمتکار جذاب که خودش حتی می‌تونه شخصیت یه داستان مستقل باشه.
حالا با این نظر شما، مرددم در خوندن ایذا. مگر فقط به قصد پاسخ به کنجکاوی و یک جور انجام وظیفه، اونم در وقتی که صبر و حوصله‌م در منتهای درجه باشه

آقای جواهری شما با نوجوان‌ها در ارتباط مستمر هستین؟

علتش البته فرم کتابه. نمیگم حتما بهتره ولی دنیای ایذا یک چالش متفاوته که نویسنده این ریسک رو به جون خرید و حالا باید دید در ادامه مخاطب چه واکنشی نشون می‌ده.

درسته آقای آذرباد. از این جهتی که فرمودین آقای رضایی کار بسیار ارزشمندی انجام دادن. و البته من زایو رو دوست داشتم. نه‌تنها بخاطر علمی‌تخیلی بودن و نه‌تنها بخاطر فضای متعهدانه و پایان خوشش، و نه‌تنها بخاطر فضای فیلم‌گونش، بلکه بخاطر چندملیتی بودن تیم عملیاتی هم. اون دوستی و همکاری فراملیتی که در رمان خیلی طبیعی نشون داده شده، همیشه در ذهنم جاری بوده و از اینکه دیدم یه نویسنده ایرانی هم بهش فکر کرده و روی کاغذ منتقل کرده، خیلی خوشحال شدم.

بله این کتاب با تمام نقص‌هاش کتابی است که همه‌جانبه امیدوارانه است