یادداشت محدثه ز

محدثه ز

محدثه ز

تقریبا تمام زندگی‌م یک پیام رو سرلوحه کارام قرار دادم: "یا اولین باش یا بهترین"
و این گاها بهایی داشته، این‌که انقدر تلاش کردم همه چیز در کمال مطلوب باشه که مجبور شدم کار رو دقیقه نود و حتی بعدش تکمیل کنم، این‌که اشتباهاتی کردم در طول راه و متوجه نشدم.
باید عتراف کنم من به طرز گاها وسواس‌گونه‌ای کمال‌گرام!

ریشما سوجانی تو این کتاب میگه این رفتار و طرز فکر ما علتی داره:
"وقتی دختر بودیم به ما یاد می‌دادند بازی‌های بی‌خطر را انتخاب‌ کنیم. والدین و معلمانِ خیرخواه به‌خاطر ساکت و مؤدب‌بودن تحسین‌مان می‌کردند. آن‌ها از ما می‌خواستند مراقب باشیم آسیبی نبینیم و ما را به‌سمت فعالیت‌هایی سوق می‌دادند که می‌توانستیم در آن‌ها «بدرخشیم». درنتیجه، حالا زنانی شده‌ایم که از شکست می‌ترسند."

کتاب شجاع باش دختر، داره میگه بدون صد در صد بی‌نقص بودن هم میشه پیشرفت کرد، و برای انجام کارها به صورت مطلوب باید شجاع باشیم نه بی‌نقص.
من این کتاب رو دو بخش می‌کنم:
بخش اول، صد صفحه اول
شامل خاطرات ریشما و زنان دیگر و بررسی علت این کمال‌گرایی افراطی در خانم‌ها.
بیشتر به ریشه‌های تربیتی می‌پردازه و در زمینه‌های مختلف مثال میاره. خیلی از مثال‌ها رو با کمی دقت متوجه می‌شید که در اکثر زنان و دختران ایرانی میشه دید و برخی مثال‌ها هم ریشه در فرهنگ فرنگی داره و خیلی برای ما صادق نیست.
یک قسمت جالب‌ تو این بخش برای من تاثیر اسباب‌بازی‌ها بر کمال‌گرایی دختران بود.
خوندن این بخش بر همه پدران، مادران، معلمان و هرکسی که به نحوی در تربیت دختران نقش داره موثره.
و خصوصا خانم‌ها ایرانی، که اکثرا تمام تلاش‌شون رو می‌کنند که تمام و کمال باشند.

بخش دوم میشه از حدودا صفحه صد و پنج به بعد که راهکارها و راهبردهای مختلف بهمون میده.
از اون‌جایی که کمال‌گرایی می‌تونه در جنبه‌های مختلفی ظاهر شه این فصل‌ها هم راهبردهای مختلف برای هر کس داره، ممکنه همه راهبردها برای همه خوانندگان کاربردی نباشه، مثلا یک‌سری مسائل مطرح شده هیچ‌وقت برای من معضل نبوده و از روشون گذشتم اما بعضی‌ها رو علامت زدم مجددا بهشون رجوع کنم.
یک نکته در مورد راهکارها اینه‌که بیشتر روی ذهن تاثیر دارند و تمرینات ذهنی‌ هستند، با توجه به این‌که کمال‌گرایی ریشه در تربیت داره فکر می‌کنم بدیهی و قابل درک باشه.
مهم‌ترین نکته اینه‌که قبل از خوندن این کتاب باید با خودمون رو راست باشیم و بدونیم چرا داریم این‌ کتاب رو می‌خونیم و می‌خواهیم چه چیزی رو ترک کنیم. والا میشه یک کتابی که یک روز خوندیمش و تمام!