یادداشت حامد خسروشاهی
1403/12/20
عبای گچی هم روایت زندگی یک روحانی با دغدغهها و روس متفاوت است، هم سندی از مناسبات اجتماعی دهه ۴۰ و ۵۰ تبریز و ایران. در نیمه نخست کتاب، همراه با حجتالاسلام حسین قدوسی به دوران کودکی، نوجوانی و سالهای طلبگیاش میرویم؛ روزهایی که در کنار روایت زندگی شخصی، به ما تصویری از فضای فکری و اجتماعی آن دوران میدهد. در این بخش، کتاب پرده از فعالیتهای دارالتبلیغ اسلامی برمیدارد؛ نهادی که زیر نظر آیتالله شریعتمداری تأسیس شد و در آن سالها جریانساز بود، اما کمتر درباره آن گفته شده است و این کتاب میتواند سندی از یک شاهد درباره رویههای فرهنگی، سیاسی و مذهبی آن نهاد باشد. اما نیمه دوم کتاب حالوهوای دیگری دارد؛ از کلاسهای درس تا روشهای خلاقانهای که راوی برای آموزش و تبلیغ دین به نوجوانان و گروههای مختلف به کار میگیرد. اینجا، لحن صمیمیتر میشود و خاطراتی شیرین و جذاب، خواننده را با خود همراه میکند. کار تحقیق و مصاحبه کتاب را حسین وحید رضایی انجام داده و زینب علیاشرفی در نخستین کار تألیف توانسته بازنمایی خوبی از زندگی و زمانه راوی داشته باشد. حوزه و نهاد روحانیت وامدار کسانی است که خارج از دایره نام و نان، با اهتمام به امر تبلیغ دین، سختی را بر خود آسان کرده و بهسان نبی مکرم ص چون طبیب دورهگرد دنبال نیازمند به شفا گشتهاند. حاجآقا حسین قدوسی حتما یکی از همینهاست، با تخصص اطفال و نوجوانان! خدا به ذهن و کار و زندگیشان برکت بدهد.