یادداشت زینب صادقپور
1401/5/18
بعد از مطالعهٔ کتاب آرزوی سوم گمان کردم که تمامی آثار مصطفی خرامان حتما از همین قبیل است و خلاصه با گارد سراغ کتاب فرشتهها از کجا میآیند؟ رفتم. اما داستان این کتاب نسبتا جدید و تازه بود. هرچند همه چیز در نهایت اختصار نوشته شده بود و شخصیتپردازی کاملی نداشت. اما در کلیت داستانی کامل و خوانا بود. فقط کاش آن دوصفحهٔ اول کتاب نبود. نویسنده در همان دوصفحه تمام قصه را آشکار کرده و فرصت کنجکاوی به مخاطب ندادهاست. به نظرم مصطفی خرامان مخاطب نوجوان را دست کم میگیرد. مطلب دیگر اینکه قیمتها و ارقام این کتاب باید بهروزرسانی شود. اگر ارقام را جدی بگیریم اصل قصه کاملا از اعتبار میافتد. در حال حاضر با دویستهزارتومن هیچ کار بزرگ و راهگشایی نمیشود کرد. هرچند که این نکته در کتاب به لحاظ جامعهشناسی ارزشمند است اما به نظرم باید در کتاب اصلاح شود و در مقدمهٔ کوتاهی به آن اشاره شود. درنهایت ذکر این نکته هم خالی از لطف نیست که مخاطب این کتاب میتوانست گروه سنی ب و ج باشد نه د و ه. کتاب صرفا با توصیف صحنههای خشن و توضیح شرایط نابسامان دختری که ناچار به تنفروشی است خودش را در حد کتاب نوجوان رساندهاست. پرداختن به چنین محتوای حساسی بدون قصهٔ قوی و استحکام اجزای داستان ناکارآمد و بیهوده است. کارکردی ندارد. ( امتیازی که به کتاب دادم صرفا در مقایسه با کتابی بود که پیش از این از خرامان خواندهبودم. )