یادداشت مونا نظری
1402/10/9
4.4
اگر به قول یکی از دوستانِ شوخ طبعِ من، میگرن بیماری آدمهای شیک و پولدار باشد، به نظر میرسد خوانش پریشی یا «دیسلکسیا» هم مشکل آدمهای معروف باشد! والت دیزنی، لئوناردو داوینچی، انیشتین، وینستون چرچیل و جان لنون همه در زندگی با «خوانش پریشی» یا دیسلکسیا دست و پنجه نرم میکردهاند و بخاطر این مشکل در طول تحصیل سرزنش و تحقیر شدهاند. حالا متخصصان میگویند خوانش پریشی ناتوانی نیست، بلکه نوعی تفاوت در نحوهی یادگیری است و اتفاقا خیلی از خوانش پریشها آدمهای باهوشی هستند (فهرست خوانش پریشهای تاریخ هم این را تایید میکند). «ماهی روی درخت» داستانِ نوجوانی است که این مشکل را دارد. «اَلی» بابت متفاوت بودن خودش را سرزنش میکند و آرزو دارد مثل بقیه بچههای کلاس عادی باشد، اما بعد از مدتی میفهمد در واقع هیچکدام از بچهها به معنایی که در ذهن اوست عادی نیست و شخصیت هرکدام مجموعهای از ویژگیهای خاص است که او را متفاوت و درواقع منحصر به فرد میکند. کتاب در ستایش تفاوت ها و نترسیدن از آنهاست. دربارهی منحصر به فرد بودنِ انسانها؛ چیزی که نظامهای آموزشی رسمی با قوانین، تکالیف و شیوههای آموزشی یکسان و انعطاف ناپذیر در پی نادیده گرفتن و کمرنگ کردنش هستند. شخصیت آقای «دانیلز» معلم کلاس، جذاب و الهامبخش است. اگر معلم یا حتی والد هستید، خیلی چیزها میتوانید از او یاد بگیرید. این کتاب دربارهی خوانش پریشی اطلاعات خوبی میدهد و علاوه بر «به رسمیت شناختن تفاوتها»، به مفاهیم و موضوعاتی مثل دوستی، همدلی، مهربانی و شوق یادگیری نیز پرداختهاست.