یادداشت
1403/3/1
3.5
⭕زیر پوست جنگ ماجرای ۸ سال دفاع مقدس است از زبان کسانی که در زمان جنگ در عراق و حکومت صدام مسئولیت داشتند. احتمالا ما بارها روایت جنگ را از خودیها شنیدهایم اما این جنگ طرف دیگری هم داشته که باید بدانیم چه نگاهی به این جنگ داشتهاند ⭕روایت های این کتاب از زبان ۳ نفر است: ۱.صلاح عمرالعلی (از اعضای شورای رهبری حزب بعث و شورای رهبری انقلاب عراق) ۲.حامد علوان الجبوری (رئیس دفتر احمد حسن البکر و صدام و وزیر امورخارجه عراق) ۳.نزار عبدالکریم الخزرجی (رئیس ستاد مشترک ارتش عراق در زمان جنگ با ایران) و کتاب شامل دو پیوست هست: ۱.خاطراتی از برخوردهای امام خمینی(ره) با بعثیها در نجف (در زمان تبعید) ۲.متن کامل مذاکرات ابراهیم یزدی با صدام حسین در هاوانا (قبل از شروع جنگ) ⭕یه مشکلی که کمی اذیت میکرد (من نسخه الکترونیکی کتاب رو خوندم و از کتاب کاغذی خبری ندارم) این بود که در گفتگوها معلوم نبود چه زمانی صحبتهای شخص اول تموم میشد و صحبتهای شخص دوم شروع میشد ⭕بخشی از کتاب: مجری برنامه: آیا جنگ میتوانست چندسال دیگر هم ادامه پیدا کند؟ نزار الخزرجی:بله، اگر به همان روش سابق باقی میماند، ادامه پیدا میکرد. البته به نظر من، عراق نمیتوانست ادامه بدهد، چون درآمدهایمان ته کشیده بود و بدهیهایمان وحشتناک شده و تلفات انسانیمان به نسبت جمعیت بالا رفته بود ، علاوه بر آنکه خطوط (انتقال) نفت هم بسته بود. در حالی که در طرف مقابل، ایرانیها از نظر عددی بر ما برتری داشتند و راههای ارتباطی و صادرات نفتشان باز بود و ایران در آنزمان با بخشهای کم حجمی از سپاه پاسداران در جنگ شرکت داشت. ⭕واقعا جاداره تشکر کنیم از آقای خضاب که متنها و مصاحبههای خیلی خوبی رو ترجمه کردند