یادداشت محمد علی شفیعی
1401/5/19
شاید مصاحبه ی آخر و انتخاب مقالات جای کار بیشتری داشت، اما در کل کتاب خوبی بود و دید خوبی میداد، مخصوصا برای منی که به جنبش های اجتماعی علاقه مندم... در کانال تلگرامم این توضیحات و قطعه رو در مورد این کتاب، قرار دادم: مسئله ی سیاهان در آمریکا، مسئله ای ریشه دار با قدمتی بیش از تاریخ شکلگیری ایالات متحده میباشد. مسئله ای که گاه به گاه سر باز میکند و سر و صدایی میکند اما باز هم سرکوب و ساکت میشود. مسئلهی غرامت دادن به سیاهان به علت تاریخ سراسر درد آنها در این کشور، همیشه مطرح بوده ولی هیچگاه عملیاتی نشده است... آخرین مورد آن درخواست جنبش Black Lives Matter برای پرداخت این غرامتها بود که باز هم به سرانجامی نرسید. متن زیر بند سوم بیانیه ی جنبش Black Panthers است که در سال ۱۹۶۶ در همایش سراسری این حزب منتشر شد. 📜 «به باور ما دولت نژادپرست آمریکا اموال و داراییهای اجدادمان را به تاراج برده است، یعنی همان دو جریب زمین و چهار قاطری که ۴۰ سال پیش وعده داده بود! وعدهای که در ازای کار طاقتفرسای کارگران سیاهپوست داده، ولی هرگز به آن عمل نشد. البته دولت میتواند مطالبه مردم سیاه را بر اساس پول رایج امروز بپردازد. به همان ترتیب که دولت آلمان به یهودیان اسرائیلنشین، به این دلیل که آلمانها در جنگ دوم جهانی شش میلیون یهودی را کشته بودند، به عنوان غرامت پول رایج پرداخت کرد، پس حق ماست که چنین مطالبهی سخاوتمندانهای را از آمریکاییهای سفیدپوست که مشابه این جنایات را با ۲میلیون سیاهپوست کردند، داشته باشیم.»