یادداشت ‌ سید امیرحسین هاشمی

چگونه با آمار دروغ بگوییم!: کتابی به زبان ساده، برای هر آن کس که "افکار عمومی" است
        کتابی خوب برای یک "شهروند".

شهروند یک کشور یا جامعه بودن صرفا معادل گله کردن از زمین و زمان، فحش دادن به سیاست‌مداران "فریبکار" و ایراد گرفتن از خدمات شهری نیست. بلکه به نظر من شهروندْ جماعت در قدم اول وظیفه دارد به گونه‌ای درک خود از محیط و جامعه را بالا ببرد که هر بنی بشری نتواند از وی سواری بگیرد.

در این بستر تفکر انتقادی، آشنایی ابتدایی با آمار، سیاست، تاریخ و... از ضروریات یک زیست اجتماعی سالم و مسئولانه است.
مفاد این کتاب برای کسی که حداقل آشنایی با مباحث آماری و اقتصادی داشته باشد بسیار دم دستی و ساده‌انگارانه است، اما کتاب در رسیدن به هدف خود خوب عمل می‌کند. یعنی خواننده پس از مطالعه این کتاب، به عنوان "افکار عمومی" کمی تیزهوشانه‌تر و دقیق‌تر ادعاهای اطراف را می‌سنجد و فریبِ فریبکاران را نمی‌خورد. البته نباید این کتاب را سریع خواند بلکه باید با تامل خوانده‌شود و در حین مطالعه به دنبال دیگر مصادیق مثال‌های کتاب بود.
کتاب پر است از مثال‌های خوب و ارائه‌ی ساده‌ی مفاهیم ابتدایی مورد نیاز در زندگی روزانه...

البته گاها به ادعاهای کتاب می‌توان ایرادهایی گرفت و گاها استدلال‌های کتاب ایراداتی دارد، ولی در مجموع کتاب خوب و قابل ارجاعی است.(برای نمونه توضیح نویسنده از منطق فازی چند تعریفی بود و بعضی از ادعاها دقیق نبود.)

در مجموع کتابی خوب برای آشنایی با حقه‌های آماری است. خودم به احتمال قوی چندین جلد از این کتاب را به اطرافیان خودم هدیه می‌کنم...

در مقام قیاس و ارزش علمی کتاب شاید نهایتا 2ستاره داشته باشد، اما از لحاظ اهمیت 4 ستاره دارد، که با یک "میانگین حسابیِ" ساده به عدد 3 ستاره می‌رسیم. :)