یادداشت امیرحسین ملکی
1401/3/12
راستش ناگزیریم از مطالعهی تاریخ. اگر میخواهیم نگاه درستی داشته باشیم از آنچه بر ما گذشت و اکنون میگذرد، باید تاریخ بخوانیم. . مدتی پیش، یک استاد دانشگاهِ پرسروصدا کتابی نوشت دربارهی همین شخصیت. سراسر کتاب را که برگردی فقط تحلیلهای شخصیست با چاشنی ارادت نگارنده به آن شخصیت؛ دریغ از یک منبع درست و درمان! (حالا درد اینجاست که اخیراً عدهای همین کتاب را به عنوان منبع تاریخی معرفی میکنند!!!) . اما اثر آقای بهبودی پر است از منابع متقن. از اسناد وزارت خارجه و آرشیو روزنامهها تا یادداشتهای شخصیتهای سیاسی برجستهی آن دوران. چند دههزار از اسناد فارسی، روسی، انگلیسی، فرانسوی و حتی آمریکایی برای این اثر بررسی شده است. آقای بهبودی صرفا اسناد را کنار هم نچیده و تمام، بلکه با قلمی ادبی هر سند را در جای خودش قرار داده تا خواننده با متنی روان طرف باشد. . این کتاب به سالهای کمتر شنیده و پرداخته شده از زندگی رضا پهلوی میپردازد؛ از ورود به قزاقخانه تا کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹. سالهایی که انگار خیلیها دوست ندارند دربارهی آن برهه سخن گفته شود. . البته که این کتاب زندگینامهی صرف نیست، اتفاقات مهم آن روزگار بررسی شده. پشتپردههای سیاست آن دوران، تشکیل بریگاد قزاق و ارتقای آن به دیویزیون، نبرد روسیه و انگلیس برای تسلط بر ایران، استحالهی قزاقخانهی روسی و تبدیل آن به ابزار دست انگلیس برای کودتا و البته رشد رضاپهلوی در این فضا، تماما مورد بررسی قرار گرفته است. . پ.ن: کسی که با کودتای خارجی سرکار بیاید با اشارت همو خواهد رفت. حالا میخواهد خدمت کرده باشد یا خیانت!