یادداشت فاطمه ادیبی
1404/3/15
بسم الله الرحمن الرحیم کتاب من زندهام روایت صادقانه، تلخ و در عین حال غرورآفرین خاطرات دکتر معصومه آباد، یکی از اسیران زن ایرانی در دوران دفاع مقدس است. این کتاب، خاطرات چهار سال اسارت او در زندانهای عراق را به تصویر میکشد؛ سالهایی که با رنج جسمی، شکنجههای روحی، و دوری از خانواده همراه بوده اما از دل آنها امید، ایمان و ایستادگی جوانه زده است. ماجرا از جایی آغاز میشود که معصومه آباد، دختر نوجوانی که داوطلبانه به عنوان نیروی امدادگر در جبهههای جنگ حضور پیدا کرده، همراه با سه زن دیگر توسط نیروهای بعثی عراق اسیر میشود. آنها ابتدا به زندان الرشید در بغداد منتقل میشوند و سپس دوران طاقتفرسایی را در زندانهای مختلف سپری میکنند. در میان شکنجهها، بازجوییها و زندگی سخت در سلولهای تاریک، نویسنده با زبانی ساده و بیپیرایه از خاطرات خود میگوید؛ از ایمان، مقاومت، و لحظههایی که حتی لبخند زدن تبدیل به کاری شجاعانه میشود. یکی از ویژگیهای برجسته کتاب، لحن صمیمی و واقعی آن است. معصومه آباد بدون بزرگنمایی، فضای اسارت را چنان توصیف میکند که خواننده نه فقط درد و رنج او، بلکه شجاعت، صبر و باورهای عمیق مذهبیاش را احساس میکند. او با جزئیاتی دقیق، از سختیهای روزمره، رفتار خشن سربازان عراقی، اما همچنین از پیوندهای عاطفی میان اسرای زن و امیدهایی که حتی در سختترین شرایط از بین نمیروند، سخن میگوید. من زندهام فقط خاطرات یک اسیر جنگی نیست؛ بلکه مستندی انسانی است درباره مقاومت و ایستادگی زنانی که در دل جنگ، هویت و ایمان خود را حفظ کردند. این کتاب، نقش زنان در دفاع مقدس را برجسته میکند و یادآور میشود که جنگ فقط در خط مقدم اتفاق نمیافتد؛ بلکه در دل اسارت هم جنگی دیگر در جریان است: جنگ برای حفظ کرامت، شرافت و انسانیت. از نظر سبک نگارش، کتاب با زبان ساده، صریح و روایی نوشته شده که آن را برای خوانندگان نوجوان و بزرگسال قابل فهم و تأثیرگذار کرده است. همین ویژگی باعث شده تا کتاب بارها تجدید چاپ شود و مورد استقبال طیف گستردهای از مخاطبان قرار گیرد. در پایان، «من زندهام» کتابی است که نه تنها گذشته را روایت میکند، بلکه پیامی برای امروز دارد: زندهبودن تنها در نفسکشیدن نیست، بلکه در ایستادگی، در باور، و در حفظ انسانیت است. این کتاب را به همه کسانی توصیه میکنم که به دنبال شناخت واقعیتری از جنگ ایران و عراق، نقش زنان در آن، و قدرت روح انسانی هستند. این متن جهت چالش مرور نویسی فراکتاب نوشته شده است