یادداشت سید صالح ادراکی
رمان چیزهای کوچکی مثل نوشتهی کلیر کیگان یکی از آثار تحسینشدهی ادبیات معاصر ایرلند است. این رمان کوتاه در سال ٢٠٢١ منتشر شد و خیلی زود توجه منتقدان و خوانندگان را جلب کرد. داستان آن در دههی ١٩٨٠ در شهر کوچکی در ایرلند میگذرد و دربارهی مردی به نام بیل فرلانگ است که در آستانهی کریسمس با واقعیتی تلخ دربارهی صومعهای محلی و سرنوشت دختران جوانی که در آن نگهداری میشوند، مواجه میشود. با اینکه رمان در دههی ۱۹۸۰ میگذرد، اما بازتاب مستقیمی است از یکی از مهمترین جراحتهای تاریخی جامعهی ایرلند: نگهداری اجباری از دختران و زنان در مؤسسات مذهبی، زیر نظر کلیسا، جایی که بسیاری از آنان مورد سوءاستفاده، کار اجباری، جداسازی از فرزندانشان و محرومیتهای جدی قرار گرفتند. سالها بعد، و همزمان با افشای اسناد و شهادت بازماندگان، این مسئله به بحران ملی تبدیل شد. دولت ایرلند در سالهای اخیر، بهصورت رسمی از قربانیان عذرخواهی کرده و این دورهی تاریخی را فاجعهای برای وجدان عمومی دانسته است. عذرخواهی مقامات ایرلندی، آن هم پس از انتشار کتاب و افشای ظلمی که کلیسا به زنان و دختران روا داشت، به خوبی نمایانگر تبحر نویسنده در به تصویر کشیدن رنج زنان و دختران است. زبان کتاب بسیار موجز، شاعرانه و تأثیرگذار و فضای داستان فضایی اخلاقی و انسانی است. کتاب، آرام و بیادعا، دستت را میگیرد و به گوشهای از وجدان انسانیات میبرد که شاید مدتی فراموشش کرده بودی. این کتاب به ما یادآوری میکند که انسان بودن، گاه در تصمیمی کوچک و دردناک خلاصه میشود. و اینکه، در جهانی که با سکوت و چشم بستن بر رنج دیگران پیش میرود، مهر ورزیدن، شجاعت میطلبد. چیزهای کوچکی مثل اینها نهفقط یک اثر ادبی درخشان، که سندی هنری است از مواجههی فرد با حافظهی جمعی و اخلاقی جامعه. مطالعهی آن برای هر خوانندهای که به نسبت میان ادبیات و حقیقتهای تاریخی علاقهمند است، تجربهای فراموشنشدنی خواهد بود. موفقیت و تأثیر عمیق این کتاب، منجر به اقتباسی سینمایی شد که در سال ۲۰۲۴ در جشنواره فیلم برلین به نمایش درآمد. فیلم سینمایی Small Things Like These با بازی برجستهی کیلین مورفی در نقش بیل فرلانگ، توجه زیادی را به خود جلب کرد و بهعنوان اثری آرام اما کوبنده دربارهی وجدان، سکوت و انتخابهای اخلاقی مورد تحسین قرار گرفت. این اقتباس، با حفظ حالوهوای مینیمال و انسانی رمان، بار دیگر ثابت کرد که گاه «چیزهای کوچک»، میتوانند تأثیرهایی بزرگ بر جای بگذارند.
سلام سیدجان همون اسم کوچیک صدا بزنی راحتترم! ممنون از یادداشت ، ترغیب شدم به خوندنش.. @s.s.ed1357
سید صالح ادراکی