یادداشت مریم

مریم

1403/5/26

آدم نباتی تیپ الف
        ریتم سریع، جمله‌بندی‌های کوتاه و روان و تصویرگری مناسب از نقاط قوت سه کتاب <a href="https://www.goodreads.com/book/show/36112257">سفیر شهر آدم‌نباتی‌ها</a>، <a href="https://www.goodreads.com/book/show/41969808">مادر آدم‌نباتی‌</a> و <a href="https://www.goodreads.com/book/show/41969883">آدم‌نباتی‌ تیپ الف</a> است.
 
قانون‌مند نبودن دنیای داستان و سخاوت نویسنده در دادن راه‌های در رو به شخصیت‌ها در کنار لحن خاطره‌گویانه‌ی راوی‌ها و عدم شخصیت‌پردازی مناسب یکی از دو ضعف اصلی کتاب‌ها است. هر کتاب از زبان یک شخصیت متفاوت روایت می‌شود. از زبان دو دختر و یک پسر. اما لحن هر سه نفر یکی است و اگر نام‌ها در نظر گرفته نشوند هر سه می‌توانند یک نفر باشند؛ یک نفر که سه موقعیت متفاوت را تجربه می‌کند و همانند یک خاطره‌گو هرچه را می‌بیند با افعالی به زمان حال گزارش می‌کند. شخصیت‌ها چهارده ساله و پانزده ساله و بالاتر هستند اما کنش‌هایی خام و سطحی دارند و این مسئله در کنار راه حل‌هایی که نویسنده پای موانع می‌گذارد باعث می‌شود گروه سنی مخاطب پایین بیاید، در حالیکه موضوع داستان مناسب گروه سنی کودک نیست.
 
ضعف اصلی دوم موجه جلوه‌دادن دروغگویی و پرهیز از افشای حقیقت است. موجه جلوه‌دادن دروغگویی در جلد اول از طرف بزرگترهای داستان در حق بچه‌ها صورت می‌گیرد و در انتهای جلد دوم از سوی بچه‌ها در محضر مقام بالاتر اتفاق می‌افتد. پرهیز از افشای حقیقت هم در انتهای کتاب سوم از سوی هم بزرگترها و هم بچه‌ها در فضای دادگاه تصویر می‌شود، یعنی در مکانی که گفتن حقیقت الزامی است و سرنوشت انسان‌ها به بازگویی حقیقت وابسته است. در اصل هر سه موقعیت غیراخلاقی را نویسنده به ناچار ترتیب می‌دهد تا ساختار داستان در هم نریزد و سه کتاب به موقع تمام شود اما ضرر اصلی این کار را متوجه مخاطب کودک و نوجوانی می‌کند که این کتاب‌ها را می‌خواند. مشخصا وجود این نکات غیراخلاقی در کتاب‌های گروه سنی کودک و نوجوان ایراد ساختاری عمده‌ای است. کاش پیش از چاپ کتاب‌هایی که برای بچه‌ها تولید می‌شود ناشران بررسی‌های دقیق‌تری انجام بدهند.
      
2

0

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.