یادداشت dream.m

dream.m

dream.m

تصور کنید که یک زن خانه دار کشاورز معمولی با اعتقادات مذهبی متوسط هستید که دارید کار و زندگی همیشگی تون رو انجام میدید، هرشب دعا تون رو میخونید، بچه هاتون رو بزرگ میکنید، گاوهاتون رو می دوشید، نان و سوپ خرگوش برای شام میپزید، اما یکهوو یکشب چند مرد میریزن توی خونه تون، به دست و پاتون زنجیر میزنن، میندازن تون پشت گاری و میبرن زندان تا به جرم جادوگری محاکمه تون کنن. چرا؟ چون یک دختر هفده ساله حسود و انتقام جو، با همدستی چندتا دختر تقریبا همسن و سال خودش، شما و چندین زن و مرد رو به جادوگری متهم کردن و کلیسا و قاضی خرافاتی هم حرفهای اونها رو باور میکنن. این ماجرا در نهایت به اعدام و قتل هجده نفر زن و دو مرد و زندانی شدن بیشتر از دویست نفر منجر میشه و یکی از وحشتناک ترین و خونبارترین جادوگر کشی های تاریخ رو رقم می‌زنه.
این خلاصه ظاهری نمایشنامه «ساحره سوزان» از آرتور میلر هستش که از یک اتفاق تاریخی عجیب با همین مضمون الهام گرفته. جریان محاکماتی که در سال ۱۶۹۲ شهر سالم در ماساچوست آمریکا رو به یکی از مراکز بزرگ و مشهور قتل و توطئه در تاریخ تبدیل کرد به طوری که الان بازمانده این شهر و مقبره قربانیان اون تبدیل به موزه و مرکز توریستی شده.
آرتور میلر با نوشتن این نمایشنامه به طور نمادین به جنبش مککارتیسم انتقاد کرد، جریانی از توطئه و فشار در دهه ۱۹۵۰ میلادی که بسیاری از آمریکایی ها و بخصوص هنرمندان را بخاطر ارتباط با حزب کمونیست مورد محاکمه قرار داد و با تحت فشار قرار دادن اونها، افراد رو مجبور کرد برعلیه دوستان و همکاران خودشون شهادت بدن.
اما فارغ از این جنبه نمادین سیاسی، میلر با استفاده از  مفاهیمی مثل تعصب مذهبی، جنون قدرت، سواستفاده از قدرتی که مذهب به افراد میده، هیستری جمعی، تظاهر و ریاکاری ووو این نمایشنامه رو برای تمام اعصار و تمام مردم جهان نوشته.
.....
به شدت پیشنهاد میکنم