یادداشت نرگس خالقی
کتابی در مورد شناختن و رسیدن به «لحظهی آهان» من ادوارد سعید را نمیشناسم. اما کتاب، سخنرانی ایزابلا حماد _ دورگهی بریتانیایی فلسطینی _ در سالروز سعید است. حماد مسئلهی فلسطین را به داستان و ادبیات پیوند میدهد. ماجرای فلسطین را به مثابهی داستانی از ۱۹۴۸ و یوم النکبه تا حال دنبال میکند و دنبال کشف «لحظهی بازشناختن» یا «لحظهی آهان» است. لحظهای که شخصیت داستان ما به کشف حقیقت میرسد. ماجرای فلسطین، داستانی است که تک تک ما و مردم جهان شخصیت اصلی آن هستیم. حماد میپرسد که زمان «لحظهی آهان» برای مردم جهان کی فرا میرسد؟ لحظهای که انسان بودن فلسطینیها و غزهای ها را باور کنند و در برابر کشتار و نسل کشی آنها بایستند. غریبه را بشناسند و کنش مورد انتظار را انجام دهند. هر چند سوال مهمی را مطرح میکند: «وقتی کسی خیرخواهانه تلاش میکند انسان بودنِ انسانی دیگر را نشان دهد، خوب است ببینیم اساسا انسان بودن آن دیگری چرا محل سوال و تردید بوده است.» سخنرانی حماد نه روز قبل از ۷ اکتبر انجام شده است. یکسال بعد از طوفان الاقصی و کشتار فجیع غزه توسط اسرائیل یادداشتی تکمیلی روی سخنرانی نوشته که در مجموع دو قسمت کتاب را تشکیل میدهد. کتاب کم حجمی است اما ترجمه ــ مخصوصا بخش اول ــ آنقدر روان نیست که یک جرعه سر کشیده شود. در نهایت بیشتر به درد مخاطبی میخورد که قبل از این کتاب با مسئلهی فلسطین و تاریخاش آشنا باشد. پ.ن: کتاب را همین هفته خواندم. روزهایی که وحشیگری اسرائیل به ایرانجان رسیده است. با خودم میگویم «لحظهی آهان» انقدر برای بخشی از مردم ایران اتفاق نیفتاد تا مستقیما با موتور کشتار روبهرو شدند. از خودم میپرسم راستی الان همهشان به «لحظهی آهان» رسیدهاند؟!
محمد مهدی