یادداشت مریم محسنیزاده
"تحریرهای رود" گزیدهٔ اشعار عاشورایی از سیدحمیدرضا برقعی است. شعرها دربارهٔ امام حسین علیهالسلام، کربلا، اُسرا و علیاصغر هست و در قالبهای مثنوی، نو و ... سروده شده. نسخهٔ چاپی کتاب را پیدا نکردم و بهناچار نسخهٔ صوتی را گوش کردم و از شنیدنش لذت بردم. از واژهها بوی کربلا به مشام میرسید و نویسنده خیلی خوب با استفاده از عناصر آیینیِ مرتبط و جانبخشی به اِلمانهایِ کربلا، اشعاری حماسی و آیینی سروده بود. نمونهای از ابیات دلنشین کتاب: _ شاعر شکستخوردهٔ طوفان واژههاست _ در خون کشید قافیهها را، حروف را ازبس که گریه کرد تمام لهوف را _ قسم به معنی لایمکنالفرار از عشق که پر شدهاست جهان از حسین سرتاسر _ میان خاک کلام خدا مقطعه شد میان خاک الف، لام، میم، طا، ها، سر حروف اطهر قرآن و نعل تازهٔ اسب چه خوب شد که نبودست بر بدنها سر _ دلم هوای حرم کرده است، میدانی دلم هوای دو رکعت نمازِ بالا سر _ اِرباً اِربا شده چون برگِ خزان میریزی کاش میشد که تو با معجزهای برخیزی _ نسیمی آشنا از سوی گیسوی تو میآید نفسهایم گواهی میدهد بوی تو میآید ... جهان را زیر و رو کردهست گیسوی پریشانت از این عالم چه میخواهی همه عالم به قربانت مرا از فیض رستاخیز چشمانت مکن محروم جهان را جان بده، پلکی بزن، یا حیّ و یا قیّوم خبر دارم که سر از دِیْر نصرانی درآوردی و عیسی را به آیینِ مسلمانی درآوردی ... تو را تا لحظهٔ آخر نگاه من صدا میزد چراغی شعلهشعله زیر باران دست و پا میزد _ بیوفایی به رگ و ریشهٔ آن مردم بود قیمت یوسف زهرا دو سه مَن گندم بود _ عصر این جمعهٔ دلگیر وجود تو کنار دلِ هر دلِ بیآشفته شود حس تو کجایی گل نرگس؟