یادداشت علی
1403/12/21
اگه بخوام ایدهی کل کتاب رو براتون تو یه عبارت خلاصه کنم، باید بگم که «آیا این تصور که فرزندان ما اساسا موظف به پرستاری و دستگیری ما در همه حال و شرایط هستند، درسته یا نه؟» این اثر، بهترین اثریه که از نمایشنامه های مک دونا خوندم. نمایشنامهای با سه شخصیت اصلی و یک شخصیت فرعی. مِگ، یه پیرزن مریض موذی روانی عوضیه، که با ماسک مریضی و کهولت سن و به بهانه هایی مثل خیرخواهی و مصلحت اندیشی، زندگی دخترش مورین رو به فنا داده. یه کاراکتر مریض که اجازه نمیده دخترش مستقل بشه، مدام با تحقیر و توهین قصد داره سرکوبش کنه و با انجام اعمال آزاردهنده، قصد دستکاری روانی دخترش رو داره. مورین، شخصیت اصلی ما، یکی از فرزندان مگ و از قضا بدبخت ترین اونهاست. روزگار اون رو به جایی رسونده که مجبوره از مادرش مراقبت کنه و مدام زیر شکنجهی اون باشه. مادری که هیچ کدوم از دخترانش حاضر به دیدن و مراقبت کردن ازش نیستن. مورین بر اثر زندگی در همچین شرایطی، یکبار هم در بیمارستان روانی بستری شده، که متاسفانه این موضوع هم تبدیل به یه چماق شده که مادرش همیشه اون رو روی سرش میکوبه. داستان نمایشنامه از جایی شروع میشه که پاتو، عاشق مورین میشه و قصد داره باهاش یه آیندهی خوب بسازه. ولی خب این وسط با یه برادر احمق و یه غول موذی به نام مگ طرفه. البته فرامتن داستان به نکات عمیق تری مثل طرد و ترک کردن وطن، زندگی در روستا ها و شهرهای کوچک با عقاید قدیمی و شاید حتی بشه گفت آزاردهنده، فقر در محیط کوچک و مهاجرت برای کسب درآمد و عرق ملی و خیلی چیزهای دیگه اشاره میکنه، که احتمالا ناخودآگاه موقع خوندنش متوجه خواهید شد. این کتاب یکی از کتابهاییه که من بهش نمرهی کامل دادم. یعنی واقعا دوست دارم خط به خط کتاب رو براتون تعریف کنم، اما از اونجا که واقعا داستان خوبیه، ترجیح میدم که بیشتر در موردش بهتون اطلاع ندم، و بذارم تجربهی شما با کتاب یه تجربهی مستقیم باشه. در ضمن، این یه اثر کوتاهه، که میشه تو یک نشست خوندش، ولی پیشنهاد میکنم مثل آب جرعه جرعه مصرف کنید که بیشتر لذت ببرید. یه نکته هم میگم خطاب به دوستانی که کتاب رو خوندن، به نظر شما، خوشحالی از نوع پایان این اثر، درسته یا غلط؟ واقعا میشه در موردش بسیار صحبت کرد. بنده این اثر رو هم تحت عنوان پیشنهاد سرآشپز قرار میدم و تضمین میکنم. ۳۲۰ ملکه زیبایی لینین اثر مارتین مک دونا مترجم : حمید احیاء نشر نیلا نمره : ۵/۵