یادداشت حامد خسروشاهی

در حاشیه س
        در حاشیه سفر اربعین به عراق، خواندن کتاب قاسم به روایت مرتضی سرهنگی برایم روایتی پررنگ و نزدیک از حاج قاسم رقم زد؛ اثری ۵۰۰ صفحه‌ای که بسیاری از صحنه‌هایش در همین عراق شکل گرفته است. از روزهای جنگ تحمیلی تا دوران پرتنش پس از سقوط صدام، از دولت‌سازی در عراق تا نبرد با داعش.
نویسنده حاج قاسم را راوی اول شخص قرار داده تا داستان، زنده و نفس‌گیر پیش برود. این انتخاب گرچه به جذابیت روایت افزوده، اما گاهی حس خودستایی را به قهرمان داستان نسبت می‌دهد. همچنین تأکید بر نقش رهبری او، کمی از سهم تصمیم‌گیران و مجاهدان بومی سوریه و عراق کم کرده است.
با این حال، این اثر با پشتوانه‌ای قوی از تحقیق و گردآوری منابع، جامع‌ترین تصویر از شهید سلیمانی را تا امروز پیش روی مخاطب می‌گذارد؛ تصویری که هم میدان‌های جنگ را به روشن‌ترین و زنده‌ترین شکل ممکن ترسیم می‌کند و هم لحظات انسانی و شخصی او  را به دل خواننده می‌نشاند. بعد از خواندن این کتاب، شهید فرودگاه بغداد را چند برابر بیش از قبل دوست دارم و معنای حضورش برایم عمیق‌تر شده است. اگر می‌خواهید حاج قاسم را نه فقط به‌عنوان یک فرمانده، که به‌عنوان یک انسان در دل حوادث خاورمیانه بشناسید، این کتاب نقطه شروع خوبی است .