یادداشت
1403/5/10
بیژن الهی برای من شاعر مهمیه. با کتاب «جوانیها» بود که یاد گرفتم با شعر، علیالخصوص شعر معاصر آشتی کنم. برام دریچهای بود که بتونم باهاش معجزهی شعر که در موجز و درخشان حرف زدنه رو متوجه بشم. «جوانیها» دقیقا همونطور که از اسمش برمیاد برای احساسات بزرگیه که برای اولینبار تو روزهای جوانی تجربه میکنی. برای عشقهای دوران جوانی و من هم دقیقا تو همون روزها خوندمش. از مواجههای اولیه با مفاهیم صحبت میکنه و من هم که اون روزها همه چیز برام جدید بود تونست با خودش همراه کنه. «دیدن» اما حکایت دیگهای داره. همونطور که خوش شانس بودم و تونستم خوندن «جوانیها» رو در اوج روزهای عشق اول تجربه کنم، «دیدن» دقیقا کتابی بود برای روزهایی که در حال تجربه کرد عشق پختهای هستم. شاید نه «دیدن» و نه «جوانیها» مستقیما در مورد عشق صحبت نکنند ولی هر دو رسمی مختص به خودشون برای روبهرو شدن با وقایع و احساسات مختلف دارن. همونطور که «جوانیها» از شیدایی برخورد با وقایع سهمگین و بزرگ حرف میزنه، «دیدن» معجزهی روبهرو شدن با کوچکترین لحظات و دقت کردن به اونها رو جلوی چشم خواننده میاره. مثل نگاه کردن گلوبند دختری که کنارت خوابیده و با هر نفس کشیدنی روی سینهش بالا و پایین میشه. مثل راه رفتن تا رسیدن به روشنایی صبح، ملایمت و ظرافتی که در گذاشتن سر روی قلب کسی وجود داره و مثل به هوا رفتن و پرواز کردن یک بادباک. البته بیانصافیه، هم در حق الهی و هم در حق «دیدن» اگر مضامین این کتاب رو به چند خط دراماتیک و احساسی که من نوشتم تقلیل بدیم. شعرهای تجربی الهی در این دفتر به نظرم از شاهکارهای ادبیات فارسیه و اوج این شاهکار در بخشی که سعی میکنه ژانر کارگاهی و پلیسی رو وارد شعرهاش کنه. اونجایی که یکی از قصههای هزار و یک شب رو تعریف میکنه، اون ۸ شعر پشت سر هم که یکی در میون صدا و لحنی زنانه و مردانه دارند و البته شعری که در اون هم تئوری میگه، هم شعر و هم داستان. خوندن «دیدن» و اساسا خوندن هیچکدوم از کارهای الهی کار آسونی نیست. عشق زیادی به زبان فارسی میطلبه، صبر و حوصله و کنجکاو بودن. طول میکشه تموم کردن کتاب اما وقتی صفحهی آخر رو بعد از چندین ماه همراه بودن باهاش ورق میزنی و شعر آخرش رو میخونی، شعری که برای دخترش «سلمی» نوشته اشک از چشمات جاری میشه و خوشنود میشی از اینکه وقت گذاشتی، عاشقی کردی و چندتا از بهترین نمونههای شعر معاصر فارسی رو خوندی.