یادداشت سید محمد بهروزنژاد
1401/11/23
3.1
|.به نام خدا.| نشر معارف: «مدیریت عشق مسئله کتاب "شب صورتی" است. داستان کتاب به مدیریت عشق یک نوجوان می پردازد. » کتاب اصلا در این زمینه موفق نیست و بلکه بر عکس آسیب رسان هم هست . «!خطر لو رفتن داستان!» سینا شخصیت اصلی داستان طی اتفاقاتی عاشق نگین دوست خواهرش می شود . هر دو سینا و نگین شخصیتی اخلاقی و مذهبی دارند و این گونه داستانی با محوریت عشق نوجوانی و مذهب شکل می گیرد . این مسئله که سینا عاشق شده است اما اعتقادات مذهبی دارد ، چالشی عمیق و موقعیتی به شدت دراماتیک محسوب می شود . اما این سوژه ناب هدر می رود. در واقع نویسنده گره خیلی سخت و محکمی ایجاد می کند اما به طرز خیلی غیرمنطقی ای مسئله را حل می کند . به صورتی که در زیر می آید: نگین هم عاشق سینا شده و پدر و مادر نگین هم که متوجه می شوند اصلا ناراحت نمی شوند و پدر و مادر سینا هم مشکلی ندارند. دو خانواده با هم هماهنگ می کنند تا بچه ها هفت هشت سال بعد با هم ازدواج کنند و تا آن موقع باید تقوا پیشه کنند و درس بخوانند(!). همه هم با این پیشنهاد موافق هستند . در واقع همه ی آن چالش عظیم با تمام جوانبش ، با بخت و اقبال ، حل و فصل می شود و همه به خوبی و خوشی به زندگی ادامه می دهند. .( اگر خانواده ها راضی نبودند؟ ، اگر نگین سینا را دوست نداشت؟ ، چگونه این هشت سال را تحمل کنند؟ و ...) این ها سوالاتی هستند که نویسنده بی پاسخ می گذارد. به قول چخوف «چنین چیزهایی در زندگی واقعی وجود ندارد.» غیر از بحث فنی ، پایان بندی داستان از نظر تربیتی و فرهنگی هم یک اشتباه مسلم است. این راه حل فانتزی برای مسئله ای به مهمی عشق نوجوانی قابل اجرا نیست . دیگر اینکه خانواده ها بعد از اینکه متوجه می شوند این دو نوجوان عاشق هم هستند. زمانی که سینا مریض است ، نگین را به عیادتش می فرستند(!) . این دیگر چه جور معتقدات مذهبی ست ؟. آقای سالاری اصرار دارند هیچ کس در نهایت امر تنها و بی همسر نماند . مثلا پدربزرگ تنهای سینا که همسرش فوت کرده با مادربزرگ نگین ازدواج می کند !. نتیجه اینکه از نظر فنی فارغ از اینکه هر کسی چه سلیقه ای دارد ، شب صورتی رمان ضعیفی ست و همین واقعی نبودن برای ضعیف بودنش کفایت می کند . ( هرچند کلیشه ای بودن را هم می شود به آن اضافه کرد.) در بحث محتوا هم من روان شناس نیستم و در امور تربیتی هم سر رشته ندارم که بخواهم راه حلی برای مدیریت عشق نوجوانی بیان کنم اما مطمئنم روشی که این رمان بیان می کند صحیح نیست .